Så skyddar du huset mot kylan

Foto: Foto: Colourbox
NYHETER

Förra vintern betalade försäkringsbolagen ut hundratals miljoner mer för kylskador på fritidshus, villor och radhus än tidigare år.

Nu uppmanar bolagen försäkringstagarna att verkligen se över sina hus så att misstagen inte upprepas.

De kommande dagarna väntas ovanligt sträng kyla, enligt SMHI. Temperaturen i hela landet, med undantag för norra Norrland, kommer att ligga mellan sju och tio grader under det normala. I Stockholm blir det ner mot 15 minusgrader under onsdag och torsdag.

Snåla inte på värmen

– Tillsynen av bostäderna är det viktigaste. Man får inte snåla med uppvärmningen om vattnet är påslaget och har man gjort någon förändring av huset under året så måste man vara observant så det inte finns brister i isoleringen där kylan kan tränga in. Det är alldeles för många rördragningar som går genom näst intill kalla utrymmen och då fryser det helt enkelt, säger Hans Frank, skadeexpert på Länsförsäkringar.

Viktigt med tillsyn

Tillsynen är speciellt viktig om familjen åker till Thailand eller andra semesterparadis när det är som kallast i Sverige. I vintras var det många som möttes av köldskadade hus och vattenskador när de kom från semestern.

– Om det är riktigt kallt så räcker det inte med tillsyn en gång i veckan om vattnet är påslaget. Om det blir strömavbrott eller en säkring går så blir huset snabbt nerkylt. Kan man inte få hjälp med tillsynen så är det säkrast att stänga av vattnet, säger Hans Frank.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM