Höstmys på balkongen

Knepen och prylarna som ger lyxkänsla

Foto: Andrea Björsell
Sju steg som gör att du kan mysa vidare på balkongen trots att hösten kommit.
NYHETER

Höstburr och frost i all ära.

Men med de rätta trixen kan du hålla hösten på avstånd och lura till dig ytterligare några härliga utekvällar.

Så här får du höstens mysigaste balkong.

1. Parasoll

Parasollet R22. 3?680 kr från Ekerö möbler, matta Nästved, 159 kr från Ikea.

2. Fåtölj och fotpall

De här är från Scoop och k ommer från Gloster och kostar 10?740 kr respektive 4?190 kr på Ekerö möbler.

3. Glas till vinet

Munblåsta vinglas från Åhléns, 40 kr/styck serveras på 50-talsinspirerad bricka av konstnären Maria Öqvist Öhman, 220 kr från www.jagblommar.se

4. Fina blommor

Blomsterarrangemang. Gjorda av Lotta Strand på Plantagen i Barkarby. Planterade i korgar 398 kr/styck, Plantagen.

5. Kamin

Skorstensfri kamin, Apartment 1. Från Skandinavisk Spismiljö, kostar cirka 6? 700 kronor och ger drygt 1 kW i värme, men också vackra lågor som höjer mysfaktorn rejält. En annan fördel är att du lätt kan flytta med brasan från balkongen in till huset.

6. Kuddar

Sydda av tyger från Almedahls och Mairo. Pris mellan cirka 150–300 kr/meter. Plädar från Ikea, mellan 39–99 kr/styck.

7. Till ljusen

Värmeljushållare. Från Iittala, 179 kr på Inspiration, hängande lyktor från Indiska 59 kr/styck, stående, höga stakar 199 och 229 kr, från Indiska.

FAKTA

Små saker att tänka på

Ljusa upp

Du kan aldrig få för många lyktor i din jakt på värme och mys. Skapa små öar av ljus på olika platser av balkongen. Ställ och häng, högt och lågt.

Njut!

Se, lukta, känn och smaka. Använd alla dina sinnen. Korka upp ett härligt vin och häll upp i vackra glas. Det värmer att njuta.

Prydnadsbrasa

Ibland är det kanske inte värmen man är ute efter utan mer en rogivande eld att vila ögonen på. Då finns olika typer av eldfat, kaminer och prydnadseldar som brinner med hjälp av gel eller brännbara vätskor.

Tänk inne – fast ute

Skapa ett ombonat uterum där du skyddar dig mot kyliga vindar både upp-ifrån, nedifrån och från sidorna. En markis eller ett parasoll skyddar mot regn och håller värmen kvar på balkongen, mjuka mattor värmer kalla fötter och hindrar kylan att tränga fram mellan golvbrädorna. Täck sidorna med vindskydd av tyg, trä eller växter så får de ruggiga höstvindarna svårare att svepa in.

Frossa i kuddar

l Att omge sig med vackra textilier värmer både kropp och själ. Välj färger du tycker om och var inte rädd för att blanda olika nyanser av samma färg. Variera också med olika typer av material och storlekar. Ös på ordentligt och samla i olika myshörnor.

Vedeld

För den som har gott om utrymme finns värmare som eldas med ved eller kol. Denna lev-ande eld skapar både trivsel, värme och ger i vissa fall även möjlighet till korvgrillning. Kom ihåg att räkna med driftkostnader.

Infravärme

Finns både i gamla, hederliga modeller som fästs i tak eller på vägg och som golv- eller bordsmodell. Den värmer snabbt och direkt på föremålet den riktas mot men kräver att du har el dragen till din balkong.

Gasolvärmare

Finns i både golv- och bordsmodell och går lätt att flytta runt dit behovet av värme finns. Den värmer både sitt mål och luften emellan och finns även i modeller med synlig låga som ger en härlig känsla av brasa.

Helén Bjurberg