Inred ditt hem á la Mad-Men

Retro rätt i vår

1 av 2
NYHETER

Retrotrenden är tillbaka och större än någonsin. Nu ska vardagsrummet vara som hämtat ur den amerikanska tv-serien ”Mad Men”.

– Hemmet speglar vår personlighet, och genom ”Mad Men”-inredningen vill vi imponera på våra vänner, säger Stefan Nilsson, trendexpert.

På årets Formex-mässa var retrotrenden tydlig. Sedan tv- serien ”Mad Men” började sändas i Sverige har 1950- och 60-tals-stilen fullkomligt exploderat.

Amerikanska reklambyråer för dubblade sina uppdrag efter att ha börjat klä sin personal i ”Mad Men”-inspirerade kläder. Ryktet om framgångskonceptet spred sig och för en tid sedan testade svenska reklambyrån ”Märkvärdig Kommunikation” den nygamla inneklädkoden.

”Tryggare tillvaro”

Men kläder är inte tillräckligt. Flera av de stora inredningskedjorna lanserade nyligen möbler med stark retrokänsla.

– Det är 1950- och 60-talets tur nu. Vi letar efter en tryggare till varo på grund av lågkonjunkturen i världen, säger Stefan Nilsson.

Sverige har klarat sig hyfsat bra ur de ekonomiska oroligheterna. För länder som vi vanligtvis influeras av när det gäller mode och inredning har det däremot gått sämre. Därför är den amerikanska retrostilen extra stor nu. Både på hemmaplan och i Sverige.

– Med all miljöförstöring och oro för framtiden är det dessutom naturligt att vi blickar tillbaka till efterkrigstiden och dåtidens optimism, säger Stefan Nilsson.

Inredning med historia

För många svenskar är retro extra uppskattat eftersom 1950- och 60-talet var Sveriges guldålder när det gäller hantverk och design. Flera framgångsrika svenska designers skapade möbler och textilmönster som fort farande är stilbildande.

För att fixa ”Mad Men”-stilen kan vi se till den äldre generationens hem och hitta tidstypiska detaljer. Inredningstilen som berättar en historia -kallad ”Storytelling”- går hand i hand med retro och blir allt större.

Sakernas ursprung

– Vi vill veta var sakerna kommer ifrån. Och vi vill kunna berätta för våra vänner att det här hade mormor som ung. Det är ett sätt att visa vår medvetenhet och vår personlighet.

FAKTA

Tips

Köket:

Våga mycket färg, främst kraftiga pasteller. Köket är funktionellt och välplanerat. Pastellblå eller blekgula köksredskap står framme på köksbänken och slevar, stekspadar och knivar samlas gärna i ett kärl intill spisen. I 1960- talets USA gick köken i mörka nyanser och träval så som teak och mahogny. I Sverige var köken däremot ljusare och i nordis- ka träslag. På väggar och kakel finns ofta bestick, frukt och grönsaker i olika mönster.”

Prylarna som sätter stilen:

Kaffeservis i grafiska mönster från Rörstrand eller Gustavsberg.

Kakfat eller kakburkar.

Förvaringsburkar i porslin för torrvaror.

Grytlappar eller kökshanddukar med fruktmotiv.

Bakmaskin/kaffemaskin i pastellfärg.

Kakelmotiv föreställande frukt, bestick eller grönsaker.

Sovrummet:

Sängkläder i puderpastell, som gammelrosa och syren. Heltäckningsmattan går i jordnära färger, beige eller brunt. Huvudgaveln på sängen får gärna vara i mörkt trä med inbyggd radio.

Prylarna som sätter stilen:

Heltäckningsmatta.

Sängens huvudgavel kan även vara stoppad i mintgrön, eller gammelrosa.

Sminkbord med spegel.

Potpurri av parfymflaskor och handgjorda tvålar i vackert papper.

Sängbord i bastant modell och mörkt trä.

Sänglampa i prålig stil med stor lampskärm.

Vardagsrummet:

Håll dig till en sober och jordnära färgskala med beige, brunt och grått och mossgrönt. teak och mörka träslag dominerar soffbord och bokhyllor. Vågar du lite mer lägger du till någon orange accessoar. Spritflaskor står framme på en lyxig serveringsvagn. och filmeaffischer i ramar pryder väggarna.

Prylarna som sätter stilen:

Soffbord i teak eller mahogny.

Golvlampor och bordslampor gärna treärmade.

Heltäckningsmatta i beige, brunt eller mossgrönt.

Bokylla full av uppslagsverk.

Askkopp.

Whiskeykupor, martiniglas och ishink till barbordet.

Monica Karlstein

ARTIKELN HANDLAR OM