Hemma - på jobbet

Arbeta och bo i din lägenhet

NYHETER

Nu kommer "bokalen" - bostad och arbetslokal i samma lägenhet.

Två spännande bokaler visas på Bostad 02 i Hammarby sjöstad.

- Jag ska bo här under mässan och hålla öppet i ateljén framför sovrummet, säger skulptrisen Linnéa Järpeland, 31.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
LINNÉAS BOKAL Skulptrisen Linnéa Järpeland står i sin ateljé medan inredningsarkitekten Karin Lindstedt är i bokalens sovrum. Både bostad och lokal på bara 51 kvadratmeter.

En fiffig grej - kanske ekonomiskt hoppfull i dessa dyra hyrtider - är att hyran blir förhandlingsbar på ett nytt sätt när hemmet smälts samman med kontor, butik, ateljé eller något annat.

I stället för det vanliga bruksvärdet ska man betala lokalhyra - och då kan man förhandla marknadsmässigt. Kanske pressa kostnaden.

Inte dyrare

Vanligen är lokalhyror högre än för bostäder, men så behöver det inte bli i sjöstaden. Åtminstone enligt Familjebostäder, som visar Linnéas hem och ateljé. En av mässans 27 visningslägenheter.

Hyrorna i Hammarby sjöstad ligger annars högt för de första etapperna. Runt 1 400-1 500 kr/kvm/år, vilket betyder 10 464 kr/mån för en trea på 88 kvadrat i en annan av Familjebostäders visningslyor.

Omräknat till Linnéas bokal skulle detta bli runt 6 000 kronor i månadshyra.

Linnéas enkla bokal - inredd av unga formgivaren Karin Lindstedt, 30 - öppnar sig åt två håll:

Bostadsdelen består av ett stort bad- och duschrum, pentry mot ateljén och ett sovrum ovanför en liten trappa. Därifrån finns utgång mot en uteplats med egen täppa och trägård som ska grönska rejält under mässan.

Lokaldelen öppnar sig mot nyanlagda Båtbyggargatan och tvärbanans nya station invid Hammarby sjö. Hyfsat strategiskt affärsläge. Lätt att slinka in för att kolla Linnéa Järpelands fina skulpturer.

Bor i butik

Mässans andra bokal, i motsatt ände av sjöstaden, är en bostadsrätt med butik. Tre rum och kök på 82 kvm och lokal på 72 kvm. Insats 3 miljoner, månadsavgift 6 065 kronor.

Peter Ödegaard har inrett härligheten som blomsterbutik. Trivsamt franskinspirerad butik och fräck lägenhet med snedställt kök och glasat burspråk mot kajen i NCC:s röda hus längst ut i vattenlinjen.

Invigs på torsdag

Goda arkitekter signerar bägge bolokal-husen. Familjebostäders hyreshus är ritat av Mats Egelius och NCC-kåken av Johan Nyrén. Två meriterade namn i den nya fräscht funktionella våg som faktiskt porlar fram i sjöstadens annars så dyra och ofta onödigt lyxiga kvarter.

Bostad 02 invigs på torsdag den 15 augusti och pågår till och med den 25 augusti, öppet alla dagar kl 10-20.

Lennart Arnstad