Så mycket kostar ett nytt kök

Här är rummet svensken helst vill renovera. Följ med hem till Thomas, Åsa och Karin som har gjort det.

1 av 5 | Foto: Mikael Gustavsen
hemritade köket 200 000:- Thomas är jättenöjd med sitt nya kök, som han har lagt ner mycket tid och pengar på.
NYHETER

Thomas Nyström bor ensam i en villa. Huset, som är från 1938, har Thomas ärvt av sin farmor och farfar. Från 1999 till alldeles nyligen totalrenoverade han hela huset efter eget huvud. Köket är modernt med blandade träslag och fiffiga detaljer.

Tidsåtgång och kostnad

–Det tog lång tid att bestämma hur jag ville ha det, ett par månader. När alla delar kom så tog det ungefär en vecka att få allting klart.

På köksinredningen har Thomas lagt ned ungefär 200 000 kronor totalt. Det mesta finansierade han med sparade pengar. Skåpen, inklusive diskbänk och fläkt, gick på runt 100 000 kronor. Granitskivan 10 000 kronor och vitvarorna, som han köpte på avbetalning, kostade 40 000 kronor. Snickarens arbete kostade ungefär 50 000 kronor.

Planering och stil

–Jag visste att jag ville ha utgång till altanen från köket och en avskärmad matplats. Träslag var inte så svårt att välja. Jag ville blanda träslag och ha rena ytor som inte är målade, lite japansk stil. Det är trevligt att kunna laga mat när kompisarna är här, så jag ville ha en bardisk där man kan sitta medan man håller på i köket. Jag utnyttjar köket mycket, det är här jag spenderar mest tid förutom i sovrummet.

Träslag

– Till golvet har jag använt furuplankor som jag mörkbetsat och sedan lackat. Bänkskivan är i mahogny, till den tänker jag köpa barstolar så att man kan sitta där. Luckorna från Hedesunda är i oljad björk, dem har jag köpt genom snickaren som hjälpte mig.

Mest nöjd med

Det är inget jättestort kök, men det är ändå en köksdel och en matsalsdel där det får plats att sitta några stycken. Altanen blir som en större matplats på sommaren.

Jag är mycket nöjd med att jag valde oljat trä till luckorna. Det ger mer liv och karaktär, samtidigt som det är enkelt att underhålla.

Skulle vilja förändra

Jag vill höja upp diskmaskinen, det blir skonsammare för ryggen.

Ett större kylskåp vore bra. Det är nackdelen med att bygga in ett kylskåp eftersom det inte blir lika djupt och brett som vanligt. Det räcker för mig, men en stor barnfamilj skulle inte kunna bo här.

Thomas tips för renovering

Leveranstiden är ganska lång för luckor. Planera noga och undvik att beställa saker under sommarmånaderna. Det blir lätt förseningar.

Det är skönt att ha en upphöjd ugn så man slipper böja sig.

Det är smart att lägga extra pengar på en granitskiva istället för trä – sten tål mycket mer.

Planera ljuset noga, infällda spotlights är jättebra i kök.

Elin Johnsson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM