Karin Rutgersson, 56, konsult: – Vi har fått mer utrymme

1 av 3 | Foto: Per Björn
proffsritade köket 200 000:- Karin stortrivs i sitt stilfulla kök. Hon och hennes man Jörgen jämförde många kök innan de bestämde sig. God kvalitet var viktigt i deras val.
NYHETER

Karin Rutgersson bor med maken Jörgen i en villa.

När paret köpte huset var hela köksinredningen vit. 16 år senare när köksmaskinerna började rasa ihop bestämde de sig för att byta ut allting, inklusive golvet. Resultatet blev ett sobert kök att trivas i.

Tidsåtgång och kostnad

–Vi har lagt ned 200 000 kronor totalt. Köksmaskinerna gick på ungefär 35 000 kronor. Vi höjde belåningen på huset för att finansiera renoveringen.

– Vi tog hjälp av en snickare för installation av inredningen och uppsättning av kakel. Det tog ungefär 2 veckor tills allting var på plats och klart att användas.

Planering och stil

–Till slut bestämde vi oss för ett kök från Puustelli som är ett finskt företag. Vi jämförde med andra köksleverantörer innan vi bestämde oss, men vi hittade ingen som vi tyckte kunde erbjuda samma stil och kvalitet.

– Ett krav var att skåpen måste gå ända upp till taket, annars samlas

bara en massa damm. Ugnen skulle upp i arbetshöjd, vi ville ha ett skafferi med utdragbara hyllor som gör det enkelt att komma åt även längst bak och är lätt att rengöra.

– Utifrån våra önskemål ritade Puustelli ett förslag och vi fick se datorbilder som visade hur köket skulle komma att se ut. Det var bra för att få en känsla för hur det färdiga resultatet skulle bli.

Träslag

–Det var svårare att bestämma färg på skåpen än själva träslaget. Skåpen är i ek och har en färg som kallas sandbeige, vilken jag valde för att behålla ljuset. Jag ville inte ha målade luckor för att jag vill kunna se strukturen i träet. På vita luckor ser man dessutom minsta lilla fingeravtryck. Sedan valde vi att bryta av med oljad ek till avställningsytorna och granit till arbetsbänken. Även golven är oljad ek.

Mest nöjda med

–Det känns bra över huvud taget. Det är mer utrymme än tidigare, inbyggd diskmaskin och lätthanterliga lådor som går ända ut.

Skulle vilja förändra

–Nu är det en öppning mellan hyllorna och kyl/frys vilket är lite

irriterande, men det är egentligen inget som går att göra någonting åt.

Karins tips för renoveringen

Börja med att fundera på vad du inte är nöjd med i ditt kök, någonting du irriterar dig på.

Funktion går före estetik. Det estetiska går alltid att fixa till.

Vilken kökstyp passar dig?

Låna till köket? Så betalar du

Elin Johnsson ([email protected])