1 sovrum på 3 sätt

En fläkt av orienten, ljuv romantik eller trendigt kitschigt – vad väljer du?

NYHETER

Kitchigt, romantiskt eller orientaliskt. Samma sovrum i tre olika stilar.

Så här kan du förnya ditt sovrum.

Köpa en säng kan du göra men inte sömn. Ett gammalt talesätt som tål att tänka på.

Vi tillbringar nästan 25 år av vår livstid sovande.

Sängen och sovrummet borde alltså vara bland det viktigaste i din tillvaro.

Vem skulle inte vilja piffa upp sitt sovrum? Frågan är bara hur. Ska man eller ska man inte ta ut svängarna?

– Börja med att bestämma dig för en trivsam färg på sovrumsväggarna. Ljusblått är exempelvis en bra sovrumsfärg som är lugnande. Ha inte för mycket möbler i rummet. Nattduksbord, eventuellt en byrå och en liten hylla är lagom, berättar inredningsexperten Madeleine Ahnell-Karlsson på David Design i Malmö.

– Jag tycker att man ska ha så lite textilier som möjligt i sovrummet. Det samlar damm och är ohygieniskt. En enkel gardinlängd är allt man behöver. Att kunna vädra är viktigt så att sovrummet inte blir en dammsamling, säger hon.

Välj rätt belysning

Belysningen är också en viktig detalj i sovrummet. Mysig nattlampa som ger bra ljus – ingen halogenlampa eller strålkastare, men gärna levande ljus.

Vill man hänga med i trenderna bör man välja en bra enkel bas i grunden. Vita överkast är kanske tråkigt, men mycket praktiskt. Trenderna ändrar sig väldigt snabbt och har man en enkel bas att utgå ifrån kan man blanda med orientalska kuddar. En marockansk matta eller kitchiga kuddar i starka färger, tipsar Madeleine Ahnell-Karlsson.

Läs mer

Agneta Elmegård