Färgbomb!

Vågar du måla om? Aftonbladet visar vårens färgtrender

1 av 4 | Foto: lena koller/alcro
popkonst Den röda färgen kommer från Alcro och heter Tandoori.
NYHETER

Solen har återkommit och världen vaknar. Men du ska inte tro att det blir sommar ifall inte någon sätter fart.

Det är dags att fräscha upp ditt hem. Varför inte måla om – ett billigt och enkelt sätt att få helt nya rum.

Ett rums karaktär sitter i väggarna. Och väggarnas färg säger något om din personlighet. För att trivas hemma ska du måla väggarna i färger som du tycker om. Regler som att rött inte passar i sovrum och att grönt verkar lugnande är det bara att strunta i.

Välj färg själv

Utgå ifrån dig själv och välj färger du gillar. Kom ihåg att det inte är hela världen om det blir fel. Det bästa med färg är att du lätt kan stryka över den med något nytt – kanske redan till hösten.

Så vilka är våra favoritfärger just nu?

– Frågar du världens befolkning om vilken som är deras favoritfärg så kommer 50 procent att svara blått. Anledningen är att en blå himmel är vacker och får dig att må bra, säger Per Nimér, designchef hos Nordsjö.

De populäraste färgerna bland folk är: blå, gul, röd och grön.

– De minst omtyckta är turkos och orange, säger Nimér.

Trendiga färger hamnar på väggarna två år efter det att de varit populära på kläder.

– Vad gäller färg på väggarna så är det alltid två trender som löper parallellt – den vita och den kulörta – och de har ingenting med varandra att göra, säger Per Nimér.

Lugna färger poppis

– Just nu är det lugna, naturnära färger som gäller. Och alla färger ska vara komplexa. Ingen köper en färg som kort och gott heter ”blå”. Det ska vara azurblå med stänk av grått, eller crèmevit med en ton av persika.

Aftonbladet Söndag visar här fyra fräscha stilar: popkonst, citypastell, nyfunkis och orientaliskt. Vilken är din favorit?

Linda Newnham

ARTIKELN HANDLAR OM

Inredning