Så gör du en svävande sänggavel

Bygg själv med Bella Linde

1 av 5
NYHETER

Det finns andra än estetiska skäl till att ha en sänggavel, det kan alla som varit utan intyga.

Själv framhärdade jag länge i det sänggavelfria livet. Dels för att jag aldrig hittat en snygg till rimligt pris, dels av direkt ovilja. Varför, egentligen, släpa hem en kolossliknande historia vars enda funktion är att stå lutad mot väggen bakom en säng?!

Självklart fick jag betala ett pris. Naturligtvis blev väggen bakom huvudändan till just min säng både solkig och fettfläckad.

Bara att bita i det sura äpplet alltså! En närmast sjuklig fäbless för att samla tyger blev min räddning. Realådor i tygbutiker, metervaror i varuhus, stuvhörn i möbelaffärer, marknader i utlandet, svärmors linneskåp och mammas sybehörsförråd är rena skattkammare om ni frågar mig. I det här specifika fallet sänds en tacksamhetens tanke till en skumt belyst basar i Bangkok! Just i köp-ögonblicket trodde jag knappast det ceriserosa sarityget med guldinfällningar någonsin skulle komma till nytta. Tyckte bara det var vackert och har haft det

liggande bakom glas i ett skåp några år.

Men nu alltså: en svävande sänggavel! Med en bra borrmaskin, några skruvar och en skålad trälist, som gör att inte skruven sticker ut genom tyget, har detta stycke rosa väv alltså hamnat på väggen. Som därmed skyddas mot smuts och slitage på ett lätt och stilfullt sätt. Att tyg är hanterligt och relativt billigt ger dessutom fördelen att det är lätt att byta ut. Dessutom kan ett hängande tyg på väggen aldrig komma att betraktas som en traditionell sänggavel varför vi som envisas med att vägra gavel i princip kan fortsätta med det. Fast utan fettfläckar.

Bella Linde