Ta en lur i fåtöljen

Glöm beige - nu ska det vara färg på dina möbler

1 av 2 | Foto: Krister Hansson
Telefonstolen Centrum Grand Telephone Chair av Kersti San-din och Lars Bulow har ljuddämpande textil på insidan. Lotta Werner Flyborg testar. Specialtillverkad i 80 exemplar. Cirkapris i butik: 25 000 kr. Experternas betyg:
NYHETER

Trenden på möbelmässan är tydlig.

Det är starka färger och moderna material som gäller i år.

- Se dig omkring. Det är orange, limegrönt, gult, rosa och rött överallt, säger Lotta Werner Flyborg.

Hon och Laila Strunke är arkitekter och specialister på inredning. Tillsammans utgör de Aftonbladets expertgrupp på årets möbelmässa, Stockholm Furniture Fair 2004. Deras samlade intryck är positivt, även om antalet nyheter är färre än vanligt.

- Äntligen slipper vi dominansen av beige och potatisfärgat, säger Laila Strunke.

Nytt liv åt gammalt

- Det är tydligt att många möbelskapare nu vågar pröva nya och moderna material. Även traditionella möbler får ett helt annat liv på det sättet.

Hon lyfter fram bord och stolar i serien Non, gjorda helt i gummi och nyligen inköpta av anrika Museum of Modern Art i New York.

- Det är en vanlig stol i klassisk design. Men placerad utomhus, kanske i en lummig trädgård, är den något nytt och fräscht.

Årets formspråk präglas av organiska mönster i kombination med häftiga färger. Men det är först bland draperier och skärmar som det riktigt börjar lysa i ögonen på Aftonbladets experter.

- Titta på den här. Man kan forma den precis som man vill, och när man tröttnar är det bara att rulla ihop den och ställa i förrådet, säger Lotta Werner Flyborg om skärmen Wall.

Finns snart på Ikea

Det mesta på mässan kostar ganska mycket pengar. Men det dröjer sannolikt inte länge innan möbler med ungefär samma design finns att köpa till betydligt lägre priser.

- Ikeas formgivare går på samma mässor som alla andra i branschen, säger Laila Strunke.

Olle Castelius