”Äntligen har jag fått ett kök som fungerar”

Så skapade designern Carina Turpini sitt drömkök

1 av 6 | Foto: Börje Thuresson
12 KVADRAT Köksdesignern Carina Turpinis lilla radhuskök går i klassiskt grå-gröna toner.
NYHETER

L jusare, större och mer funktionellt. När köksdesignern Carina Turpini fick ta itu med familjens trånga kök på 12 kvadratmeter, passade hon på att göra om allt.

- Nu får både barnen och jag plats att baka här samtidigt, säger hon.

Hemma hos den halvitalienska familjen Turpini i Gustavsberg utanför Stockholm, står matlagningen i centrum. Här är måltiderna heliga, gästerna många och ingen lämnar det lilla radhuset hungrig.

- Under fyra års tid retade jag mig på vårt gamla kök. Man fick inte plats att jobba där, det gick inte att sitta och äta och att ha gäster var en riktig mardröm, säger Carina.

Men i höstas fick hon sin efterlängtade köksrenovering. Allt revs ut - från golv till tak.

- Jag flyttade på det mesta. Spisen till den motsatta sidan, kyl och frys fick ny plats bredvid diskbänken och framför fönstret där matbordet tidigare stått, fick jag äntligen en rejäl arbetsbänk.

Carina designade själv luckorna, som en snickare tillverkade.

- Jag älskar klassiska kök och därför ritade jag de här massiva furuluckorna. Jag har handmålat dem i en svagt grönbruten linoljefärg, säger Carina, som också gillar moderna detaljer och finesser. Därför är alla handtag i aluminium, vitvarorna high-tech och värmeslingor gömda under ekgolvet.

I taket är spotlights infällda och kylen och frysen har fått en aluminiumram som skruvats fast på dörrarna. I den sitter tonade glasskivor, som döljer de vita dörrarna. Köket är fortfarande bara 12 kvadratmeter, men känns större tack vare en noggrann planering. Skåpen har full höjd, fiffiga lådor och fack ger extra förvaringsutrymme och den utdragbara "sop-lådan" är placerad där den behövs - i anslutning till arbetsbänken.

- Nu skjuter jag bara ner skräpet direkt i lådan, säger Carina, som är helnöjd med familjens nya kök.

Framförallt gillar hon den långa arbetsbänken vid fönstret.

- Äntligen har jag fått ett kök som fungerar. Alla får plats att hjälpa till med maten samtidigt som vi har mer utrymme för förvaring. Dessutom är matplatsen mycket trevligare.

- Men köket är fortfarande för litet tycker jag. Så planen är att så småningom ta bort väggen mot det angränsande arbetsrummet och göra en stor matplats där. Då får vi ett jättekök på 26 kvadratmeter!

5 busenkla budgettips

Foto: Börje Thuresson
Köksdesignern Carina Turpini.

Anna Kult

ARTIKELN HANDLAR OM