In med ljuset!

Skapa luft och rymd utan onödiga prylar

1 av 8 | Foto: per björn
vindsvåningens hjärta. Högt i tak och luftig möblering ger mycket lekutrymme för Carl och hans lillebror.
NYHETER

Den nya enkelheten går ut på att välja och välja noga.

Med mycket luft och ljusa möbler har Eva och Fredrik inrett för familjeliv på en vind i Stockholm.

– Det var ljuset vi fastnade för och så tyckte vi att det var en bra planlösning, vi tyckte om att det var öppet mot köket. Och den öppna spisen! säger Eva.

När Fredrik och Eva flyttade in hade de inga barn, inte ens på planeringsstadiet. Nu har de två stycken och tycker att lägenheten har klarat förändringen alldeles utmärkt. De öppna ytorna ger överblick och möjlighet att både se och höra barnen på avstånd från många platser i bostaden.

I en av de djupa fönsternischerna finns en sitthörna med kuddar, perfekt för sagostunder.

– Hörnet med kuddarna använde vi inte så mycket innan vi fick barn, men nu använder vi det enormt mycket. Nu sitter vi där och läser sagor och barnen tycker att det är jättemysigt där med kuddarna. Det är som en koja i lägenheten, säger Fredrik.

Rummet som tidigare var ett kombinerat kontor och gästrum har nu blivit barnrum. I en liten nisch har snart tvåårige Carl fått egna krokar uppsatta i passande höjd för att själv kunna hänga upp sina ytterkläder. Han tar gärna tillfället i akt att visa alla som kommer på besök var de ska hänga sina jackor. Snart ska rummet göras om för två så att lillebror Oscar kan flytta in.

Men annars har Eva och Fredrik inte gjort om så mycket sedan barnen kommit.

– Vi har valt att behålla de ljusa möblerna och de vita överdragen, vi känner att det får slitas lite grand. Man får leva med det. Vi är ganska frekventa kunder hos kemtvätten med kuddöverdrag, säger Eva och skrattar.

Eva definierar deras inredningsstil som något avskalad men samtidigt ombonad. De försöker tänka på helheten och att hela bostaden ska gå i samma stil, eftersom det är ett hem med öppen planlösning och där alla dörrar står öppna.

– Själva tycker vi att det är stilrent, men det är ju en smaksak. Det är ju svårare nu när man har barn att inte ha för mycket grejer och behålla ytor och rymd.

Ljus, blommor och frukt är detaljer som är viktiga för trivsamheten.

– Vi brukar ofta ha snittblommor och stora fat med frukt. Och vi använder mycket levande ljus. Det gör otroligt mycket, tycker Fredrik.

Andra satsningar som Fredrik och Eva gjort är:

Belysningen. I det stora vardagsrummet har de låtit en ljussättare sätta ljuskällor på varannan bjälke som förstärker rymden i taket och speciallösningar i hallen och köket. I barnens rum accentueras takhöjden av en stor takkrona.

Fiffiga lösningar. En snickare har anlitats för att hjälpa dem att hitta olika funktionella och estetiska lösningar på de outnyttjade utrymmen, som ofta finns i vindsvåningar. I köket har ett av utrymmena blivit en mindre vinkällare med specialdesignat vinställ och ljussättning.

Mattorna. Fina mattor är värda att prioritera, anser Eva och Fredrik. Mattorna i både vardagsrummet och den långa hallkorridoren är specialbeställda från Kasthall.

– Egentligen kanske det är mest praktiskt med en plastmatta i hallen, särskilt vintertid, men vi känner att det förstör hela intrycket. Man får lära sig att ta av skorna i stället, säger Eva.

Läs också:

Eva-Lisa Saksi

ARTIKELN HANDLAR OM