Så fixar du ditt eget drömsovrum

Sängspecial! Söndag guidar dig till 3 trendiga stilar

NYHETER
Stram sänggavel i oljad ek från Fogia, 6 440 kr för 160 cm (finns även för 180 cm). Där finns även skärmväggen, 1 900 kr. Påslakan Rad i svartvitt, 249 kr, och prydnadskudde, 99 kr/2 stycken, från Hemtex. Avlånga, runda kuddar från Ikea, 75 kr för innerkudde och 99 kr för fodral. Tavlor med svart ram, 89 kr, och konstmotiv, 25 kr/5 stycken, också Ikea. Röd pläd, 275 kr, Åhléns. Sänglampa, 540 kr, Smålandsdesign. Röd morgonrock, 1 295 kr, Marks Pelle Vävare.

En stor del av livet spenderar vi i våra sängar. En tredjedel sover vi faktiskt bort. Lägg därtill all annan aktivitet vi har för oss i bädden. Då inser man att sovrummet är den plats som borde få lite mer uppmärksamhet.

Rent biologiskt är sömnen livsnödvändig för oss. Det är genom den som våra hjärnor får sin återhämtning, efter en dag med intryck och möten, samtal och beslut. Är du helt utmattad somnar du säkert hur som helst men ge dig själv de bästa förutsättningarna för en god sömn.

Håll ditt sovrum tyst, svalt och mörkt.

Se därför till att väckarklockan inte låter för högt, skruva ner temperaturen till 17-18 C och skaffa en bra mörkläggningsgardin. Ha gärna en växt eller en luftfuktare i rummet så blir det inte för torrt under natten. Till sist, det bästa tipset: öppna ett fönster och få in både ny, fräsch luft och vakna utvilad till härligt, vårlig fågelsång.

1. Trendigt och grafiskt

Stilrena möbler med mönstrade textilier. Svart, vitt och komplementfärg. Passar den trendige.

Gavel med fast sängbord från Fogia, se stora bilden. Vas i svart, 60 kr, Mio.

Marit G Engstedt