Den nya vita romantiken

Släpp in ljuset! Inred med vitt och ljuva detaljer — toppa med pasteller, flätat och gips

Foto: Lennart Jonasson
Vitt, vackert vardagsrum.
NYHETER

Vem har inte någon gång drömt om ett helvitt hem? Det är rent, vackert och somrigt.

Här visar vi hur du fixar vita rum – utan att det känns kallt och avskalat.

Vitt har länge varit en skandinavisk tradition. De ljusa tonerna har följt med från de gustavianska stolarna, via sextiotalets strama design och ända fram till dagens Ikea-klassiker. Vår förkärlek för ljusa färger sägs bero på avsaknaden av ljus under det mörka vinterhalvåret, och den strama nordiska stilen är känd över hela världen.

Trenden har hållit i sig länge – men nu är vi trötta på den torftiga sjukhusstilen. Vi vill ha maxi-malism, detaljer och textilier. Trots det behöver vi fortfarande det vita, livgivande ljuset. Och det går ypperligt att förvandla sin 90-talsrena interiör till en uppdaterad, vit, romantisk look. Behåll dina enkla möbler, tillsätt vit färg, några loppisfynd och blommande textilier – voilà – så har du ett nyromantiskt hem.

Rätt krukväxter

För att skapa stilen laddar du först och främst med vita, levande blommor i form av stora yviga buketter, eller krukväxter som hortensia, rosor och pelargoner. Använd mönstrade, gärna blommiga tyger. Massor av kuddar i olika mönster hör också till, blanda randigt, rutigt och blommigt för rätt stil.

Mjuka mattor, gärna i runda former, ger en varm atmo-

sfär. Och glöm inte överdådigheten som sätter den sista touchen. Brassa på med tavlor, gipsfigurer, blomslingor, prismor och krusidulliga kandelabrar. Sedan är du redo för en romantisk vår i ditt nya, ljuva hem.

Så skapar du stilen

Malin Norman