Skippa kritvitt – satsa på äggskal

1 av 2 | Foto: Lennart Jonasson
Vitt sovrum.
NYHETER

Äggskal. Måla väggar och möbler vita, men inte kritvita. Äggskalsfärgat, antikvitt eller ljust beige ger en mjukare, mer gammeldags känsla.

Mörkt trä. Blanda in några detaljer i mörka träslag för att ge kontrast och understryka det ljusa.

Jobba med ljuset.

Undvik kalla halogenljus etc. Byt ut glödlamporna mot färgade, gärna i aprikos eller någon annan varm ton.

Använd många ljuspunkter, placera gärna lamporna lågt och på oväntade ställen. Det skapar värme.

Sätt upp ljus- slingor mellan gardinen och väggen, ovanpå en bokhylla, bakom en kornisch. Det ger roliga effekter som värmer upp det vita.

Tänd levande ljus en masse. Ljuskronor, lampetter, kandelabrar – allt skapar rätt sorts stämning.

Undvik helvita lampskärmar, de ger ofta ett kallt ljus. Satsa på benvitt, eller vitt brutet i en varm ton.

Pastell. Tänk på att för mycket vitt ger ett trist och opersonligt intryck. Var inte rädd för att mjuka upp med pasteller – men begränsa dig till två färger. Om du vill intensifiera intrycket – använd flera nyanser av samma färg.

Speglar. Använd speglar i inredningen – de reflekterar ljuset och ger mer rymd åt ett mörkt rum. Dekorera gärna en hel vägg med udda, gamla speglar.

Sila solen. Vita textilier hör till. Spets- eller silduksgardiner är en sommarklassiker som släpper in solen och skapar vackra reliefmönster i rummet.

Överdrag. Sy enkla, vita överdrag till soffor och fåtöljer. Eller köp färdiga, t ex har postorderfirman La Redoute snygga överdrag i bomull med knytband, www.laredoute.se. Kolla också in www.bemz.com, som specialiserat sig på överdrag till Ikea-soffor, från 719 kr.

Mattor. Inget är så lyxigt som vita mattor – om du har råd att kemtvätta. Annars finns teflonspray hos mattfackhandlarna. Den skyddar och gör det lättare att ta bort fläckar.