Från råvind till drömlya

Familjen Bäcklund byggde sin drömbostad från grunden

1 av 3 | Foto: Malin Arnesson
Thomas Bäcklund, 47, Karin G Bäcklund, 39 och dottern Astrid, 19 månader, bor i en vindsvåning som kostade närmare sex miljoner att färdigställa.
NYHETER

Roliga vinklar, takterrass och ljusa öppna ytor.

Många siktar högt efter en bostad.

Ända till vinden.

Drömmer du om sneda tak med milsvid utsikt?

Då är du långt ifrån ensam. Allt fler satsar på att förvandla ruggiga råvindar till glassiga våningar.

– Det har blivit väldigt populärt eftersom det går att skapa intressanta boendemiljöer, säger Göran Olsson, vd för intresseföreningen Svenskt bostadsrättscentrum, SBC.

Många råvindar kvar

I Stockholm genomförde Stockholms stad en kartläggning av innerstadens råvindar under 80-talet. Då uppskattade man antalet till 2 500. I dag finns det gott om vindar kvar som ännu inte prövats för bygglov, säger Leif Sjögren, bygglovschef för innerstadsavdelningen på Stockholms stad.

Själva råvinden behöver inte kosta mer än några tusenlappar.

– Men du är snabbt uppe i häftiga tal. Det är inte ovanligt att byggkostnaderna hamnar på 50 000–60 000 kronor per kvadratmeter, och det är dyrare än att bygga ett hus, säger Göran Olsson på SBC.

Svårt att fynda

Att som privatperson komma över en råvind är ytterst sällsynt. I stället säljer bostadsrättsföreningarna ut dem till byggfirmor som har specialiserat sig på vindsrenoveringar.

Thomas Bäcklund, 47, driver byggföretaget Medvind och bor själv i en 110 kvadratmeter stor vindsvåning på Odengatan. Han kan inte tänka sig någon annan boendeform:

– Vi skissade länge eftersom ytan inte var helt självklar. Men vi ville ha kvar rymden och ett genomgående ljus. Nu är det så ljust att man får en känsla av att vara utomhus, säger han.

Bygga på vinden – så gör du

Se upp för byggfällorna!

Clarence Frenker