Släng inget – det kan bli guld värt

10 tips på prylar som håller

Foto: Janne Danielsson
Mycket 50- och 60-tal ”Just nu är det en färgstark trend med mycket 50- och 60-talsprylar som genererar köplust. Jag tror att det är en reaktion på den ”vita” perioden under 80- och 90-talet”, berättar Kerstin Dominkovic på Mest -50 tal.
NYHETER

Sitter du på en framtida förmögenhet — utan att veta om det?

Här ger antikexperterna dig tio tips som kan visa sig värdefulla.

Kommer den svarta lädersoffan från 1980-talet att bli värdefull i framtiden? Ska man slänga den omoderna servisen och köpa nytt? Frågorna är många och inte helt lätta att svara på.

– Det går trender i allting nuförtiden och det är svårt att sia om vad som kommer att bli värdefullt i framtiden, men man kan väl generellt säga att föremålen ska vara av god kvalité, helst designade av en formgivare och komma från ett erkänt ställe säger Kerstin Dominkovic som har butiken, Mest -50 tal i Farsta.

– Just nu är det en stark 50-tals trend med mycket färger. Folk vill ha in färg i sina hem. Allting går i vågor så om trettio år kommer förmodligen den färgstarka trenden tillbaka.

Trender i formgivare

Budskapet är klart alltså. Släng inte, ställ undan när den värsta hypen har lagt sig och gläds åt att du sparade det nästa gång det blir trendigt med plast, kitch, teak och bernadotteprylar.

Det går även trender i formgivare, kända personer och glasbruk. Har du exempelvis ett serveringsfat av Stig Lindberg hemma kan du skatta dig lycklig. Och ”Kotten”-lampan som ritades av den danske designern Poul Henningsen 1924 är en riktig guldklimp som numera betingar ett värde av femtiotusen kronor.

Släng ingenting

Gamla Rejmyreglas i köksskåpet? Spara. Gustavsbergsporslin? Släng absolut inte. Råkar du ha gamla allmogeföremål från Dalarna? Grattis!

– Släng absolut ingenting. Eller så ska man kanske inte säga. Släng, för annars kommer ingenting att bli värdefullt i framtiden, ha ha, säger Kurt Ribbhagen, antikhandlare känd från Antikrundan i SVT.

–Det är de föremål som det finns få exemplar kvar av, som blir värdefulla, berättar han.

Agneta Elmegård