Med hjärtat i köket

Funktion, smarta lösningar och kärlek till naturen

NYHETER

Det var de tre ledorden som styrde Fia Gulliksson och Martin Alfredsson när de designade sitt hus i Jämtland. Golvet är gjort i bar betong, köket har designats för stora middagar och vardagsrummet har fönster ner till golvet för att släppa in vyn över Storsjön.

Foto: Sandra Pettersson & Tina Stafrén.

Det vackra Jämtlandshuset ligger bara 20 meter från vattnet. Enplansvillan är ritad och byggd för exakt det liv som Fia önskade sig: med stor frihet för barnen, middagar med vänner, rejäla förvaringsutrymmen och massor av rymd. Allt är genomtänkt för maximal funktion.

– Betonggolvet har vattenburen värme och är slipat och behandlat med vattenglas (en konserveringsvätska). Det är underbart att gå på och barnen kan cykla inomhus, säger hon.

Älskar att laga mat

Fia är matkreatör och älskar matlagning. Köket är därför uppdelat i två delar: ett grovkök och ett finkök. Det senare är till för bjudningar, fester och luncher.

– I grovköket kan jag ställa kastruller och sådant så man slipper se dem under middagen. Det är annars problemet med öppen planlösning, att man ser disken, säger hon.

Arbetsön i finköket står på hjul och kan rullas ut om man behöver frigöra mer yta. Bänkskivorna i köket är bredare än standard för att underlätta köksarbetet. De sticker också ut en bit ovanför underskåpen.

– Då slipper man spill på luckorna. Annars får man putsa dem ständigt.

Även förvaringen är snillrik. Hennes man Martin älskar lp-skivor och vill alltid ha dem framme, nära till hands. Därför satte Fia upp 13 köksskåp från Ikea på hallväggen.

Inne blir som ute

Sovrummet är också byggt med samma praktiska tanke. Bakom sängen har Fia designat en luftig walk-in-closet, som underlättar när man ska hitta plaggen för dagen.

Även fönstrens placering är noga uttänkt. Vardagsrummet som vetter mot sjön har glas ända ner till golvet, för att ge känslan av att ”bo utomhus”. Runt villan har de byggt en terrass i samma höjd som huset, för att stärka upplevelsen att kunna gå rakt ut i naturen. När isen lägger sig på Storsjön har familjens hund milsvida, härliga marker att ströva omkring på.

– Ett bra tips om man ska bygga hus är att först tälta på tomten några dagar. Då lär man sig hur solen går upp och ner, var det är lä och hur vindarna blåser, säger hon.

Fias tips!

Bygg bort städningen, disken, parkettreporna och klädhögarna. En funktionell design spar både tid och pengar. Här är Fias smarta lösningar för ett enklare vardagsliv.

Sara Milstead