Loppis och lyx i skön blandning

"Det mesta går att kombinera"

NYHETER

Katarina Lindahl mixar supermodernt med loppis i sin vackra sekelskiftesvåning.

—Om jag blandar allt jag gillar så blir det bra, säger hon.

Foto: Gunno Rask & Marie Birkl

Katarina Lindahl bor med man och barn i centrala Östersund. När huset byggdes 1914 var lägenheten på 400 kvadratmeter – nu är den avstyckad till hälften. Men det går fortfarande att föreställa sig sekelskiftesbanketterna i salar, jungfrukammare och serveringsgångar.

Hon och Roger har inte gjort så mycket åt lägenheten.

– Det enda vi har gjort är att måla och tapetsera i neutrala färger. Då blir det lätt att byta ut och förändra med detaljer, säger Katarina.

Gammalt och nytt

Katarinas filosofi är ganska enkel. Det går att kombinera det mesta – bara man har känsla för sakerna. Och det syns på hennes stilsäkra stilleben som finns över hela lägenheten – det är loppisfynd kombinerat med moderna krukor och reseminnen.

– Om man blandar det man gillar så blir det bra. Det klart att jag gör felköp ibland, men då åker de direkt på loppis.

Katarina och Roger reser mycket, och det syns i deras hem. Här finns blytunga statyer hemsläpade från Afrika, stengodsfigurer från Kina och allehanda detaljer som gör hemmet levande.

– Både jag och Roger tycker om Danmark, det är så vackert där! Jag går gärna i de små butikerna som ligger avsides i någon gränd. Så jag kan inte direkt säga att jag har någon favoritaffär. När jag är i Stockholm går jag ofta på ROOM. Jag gillar särskilt Habitats grejer, som har vettiga priser.

Fotovägg vid köket

På en vägg utanför köket har Katarina samlat bilder i både svartvitt och färg.

– Jag gillar att omge mig med fotografier av familj och kompisar, säger Katarina som har större delen av sin släkt i Skåne.

Konditorfamiljen

Malin Norman