Från 80-talsvilla till arkitektdröm

Så byggde de om sitt trista standardhus

1 av 4 | Foto: Marie Birkl
Mycket ljus Vardagsrummet har öppet ändå upp i nock, och stora glasfönster ger ett härligt ljusinsläpp. Lampan släpade Peter och Pernilla hem från en resa i Sydafrika.
NYHETER

När Pernilla och Peter köpte sitt hus 2002 var det en vanlig, gråvit låda från Faluhus. Visserligen fullt beboelig – men ack så tråkig.

Men de hade andra planer för det lilla suterränghuset. Nu har huset genomgått en metamorfos till en arkitektdröm.

– Här låg hallen förut, och här var det bara en uteplats, och mittemellan låg ett minimalt rum som på sin höjd rymde en 90-säng. Varför de hade ett sånt pytterum kan man ju undra, säger Pernilla Edenström, när hon förklarar hur huset såg ut innan de totalt upphävde den standardiserade planlösningen.

Nu har de kök där entrén låg, och två badrum har blivit ett.

Där terrassen förut låg har huset numera fått en rejäl utbyggnad som är öppen ända upp i nock.

Fiffiga detaljer

Här ryms massor av fiffiga små detaljer, som till exempel små tavelnischer med inbyggd belysning, en egendesignad eldstad med extralång bänk och spottar i golvet som lyser upp taket ovanför brasan.

– I början, när det stora vardagsrummet fortfarande var terrass, blev det så att alla jämt var i köket – det kändes som om vi bodde i en etta, så förutom de planerade ombyggnationerna så bestämde vi oss för att bygga ut. Men vi visste inte vilken omfattning det skulle bli till sist, säger Pernilla och ler och skakar på huvudet.

De fick hjälp av arkitekten Hasse Aldefelt att ändra boendet, både exteriört och interiört.

Höga fönster

Nedsidan av huset som vetter mot sjön hade tidigare vanliga små standardfönster. På hela den väggen finns numera höga fönster som sticker ut från fasaden i en utdragen triangelform.

I köket fanns en trist åttiotalstrappa i furu som ledde ner till bottenvåningen. I stället för att bara måla om hittade Peter och Pernilla inspiration till den perfekta trappan på ett oväntat ställe.

– Vi såg den här på ett kontor i Stockholm, sen lät vi en snickare från trakten bygga den.

Trappen består av stålvajer som är spänd mellan järnrör och ek och tack vare den nya spiralformen fick familjen mer golvyta på både över- och undervåningen.

Materialvalet är konsekvent genomfört, främst för att skapa ett sammanhållet intryck.

Blanda lagom

– Vi har mest använt oss av ek, rostfritt och kalksten och har försökt att inte blanda alltför mycket. Då blir det så rörigt.

– Jag tycker att detaljerna framhävs mer om man har neutrala material och vita väggar. Annars måste man ju ha accessoarerna neutrala!

I hall och badrum har Peter och Pernilla lagt in stora kvadratiska plattor av kalksten från Danmark, som har en fin mjukgrå ton och är behagliga att gå på.

I övriga rum på övervåningen ligger ett rejält ekgolv, också det danskt, från Junkers.

– Golvet är jättefint, men det tog evigheter att lägga in, så nere blev det ett vanligt klickgolv, även om det var dyrare, skrattar Pernilla.

Allt inte klart

När det gäller möbleringen i huset blandar paret allehanda gamla möbler med Ikea och resefynd.

– Peters mamma är helt otrolig på att hitta fina gamla grejer. Chesterfieldfåtöljerna blev vi tipsade om av henne. De var visserligen spruckna och uttorkade och hemska, men vi skickade upp dom till en tjej i Åre som är tapetserare och hon smorde och fettade in dem hur många gånger som helst och nu är de jättefina.

Allt är fortfarande inte klart i huset.

Tavlorna har inte kommit upp och vissa möbler, som den gamla matgruppen i vardagsrummet, står där provisoriskt i väntan på andra möbler.

Tillfälliga lösningar

Bordet i vardagsrummet var också tänkt som en tillfällig lösning.

– Det är ett klädbord med hjul från Vero Moda, som vi bara skulle ha i väntan på något bättre, men nu tycker jag att det är ganska fint.

Bredvid de stora Ikea-sofforna står ett reseminne från Egypten – en stor, blå vattenpipa som faktiskt används ibland.

Både Peter och Pernilla är intresserade av inredning, men det är Peter som är storkonsument av inredningsmagasin.

– Han slukar inredningstidningar och kan sitta och leta efter speciella detaljer som kranar eller kluriga lösningar för till exempel balkongen. Sånt är inte jag intresserad av, jag ser mer helheten – med gardiner och sånt. Men vi är ändå överens om det mesta, och annars får man kompromissa, säger Pernilla.

Peters & Pernillas 3 bästa tips

Malin Norman ([email protected])