Mys med eld utan rök

NYHETER

Skorstenslösa kaminer och inomhusmarschaller.

Aftonbladet hjälper dig hålla värmen när höststormarna slår till.

Thomas Linderholm, 25, kryper ihop framför brasan. I en lägenhet. Utan skorsten.

Foto: Tommy Mardell
Öppen eld i en lägenhet utan skorsten. Tomas, 25, Linda, 25, Selina, 15, Tilda, 8, och Anton, 10, eldar med biogas. De behöver varken skorsten eller ved. Cirkapriset är 18 000 kronor och kaminen finns att köpa på www.artdecokamin.se

– Kaminen höjer inte värmen mer än ett par grader men mysfaktorn är hög. På kvällarna när man är lite frusen och bara vill sitta och mysa är den perfekt, säger han.

Räddningsverket har varnat för skorstensfria kaminer efter att bränder inträffat sedan de monterats fel. Ändå har de blivit ett av de hetaste alternativen för de som bor i lägenhet. I stället för ved lyser du upp höstkvällen med biobränsle eller gel.

Använd värmeljus

Om du investerade i flyttbar luftkonditionering under värmeböljan kanske du kan återanvända den. Flera modeller fungerar lika bra för att värma som att kyla.

– Annars är ett enkelt men bra alternativ vanliga värmeljus. Under Gudrun var vi utan ström i fem dagar men lyckades klara värmen genom att fylla hela bordet med ljus och hjälpa till med en fotogenkamin ibland, säger Benny Andersson på Karlssons varuhus.

Fyra värmande tips:

Läs mer:

Jill Sjölund