Julkulor för miljoner

Vi köper heminredning för 630 miljoner – bara i december

NYHETER

Ljusslingor, adventsstjärnor och tomtar.

Svenskarna gillar sitt julpynt. Enligt en grov uppskattning från Handelns utredningsinstitut köper vi inredningsprylar för drygt 630 miljoner kronor – bara i december.

Trendigt Svart och silver – stort bland årets julpynt.

Plockat fram tomtarna? Satt upp ljusslingan? Kanske köpt en ny adventsstjärna eller satsat på julrött porslin?

Du är inte ensam. Michael Cronholm, analytiker på Handelns utredningsinstitut, bedömer att svenskarna kommer att handla husgeråd för ungefär 70 kronor per invånare i december – det vill säga totalt 637 miljoner kronor.

– Då är det ändå en stor del av julpyntet som inte räknas till husgeråden, som till exempel olika sorters belysning. Å andra sidan köper vi säkert en hel del andra husgeråd också, som inte har med julen att göra, så jag skulle gissa att det går ungefär på ett ut, säger han.

Svarta trenden

Och även om vi i grund och botten är traditionella i vårt pyntande – halmbockarna och de röda julkulorna har oss i ett fast grepp – så vill vi gärna hänga med i nymodigheterna också. Maria Anetoft, inköpare av säsongsvaror på Åhléns AB, bekräftar att årets svarta trend har fått stort genomslag.

– Av våra adventsstjärnor i papp är det den svarta som har sålt absolut bäst. I övrigt ser vi att den lite mer romantiska stilen går hem, gärna vita ljusstakar med prismor och krusiduller, säger hon.

– Dekorativa ljusslingor går också väldigt bra. Hittar vi bara rätt saker verkar inte priset spela så stor roll.

80 miljoner – bara på Åhléns

Bara Åhléns säljer julpynt för cirka 80 miljoner kronor om året. Försäljningsstarten sker vanligtvis i vecka 43, men den absoluta toppen kommer veckorna precis före jul.

– I år gick det lite trögt i början, men jag tror att det beror på vädret. Är det inte kallt och snö blir vi inte lika sugna på att börja pynta, säger Maria Anetoft.

– Men jag tror att de flesta faktiskt börjar plocka fram sina julsaker nu. Det är inte så många som väntar till dagen före julafton, säger hon.

Blogg:

Läs också:

Annica Lundbäck

ARTIKELN HANDLAR OM