Här är vårens nya krukväxter

Babyrosa trendigaste färgen i fönstret

NYHETER

Flera av våra krukväxter är långlivade och håller år efter år. Men till slut kan även våra trotjänare behöva bytas ut.

I vår finns flera nyheter som mer än väl förtjänar en plats på fönsterbrädan.

Foto: Flora Press
Rosenkalla Ny inom svensk odling är rosenkallan och den har hos oss svenskar tidigare förknippats med den röda blomman. Nu finns den även i rosa/vit och i lila/rosa och har ett mer kompakt växtsätt med mindre blad och blommor men i stället med desto fler. En krukväxt som passar utmärkt på fönsterkarmen i sol/halvskugga. Vill hållas fuktig med viss torkningsgrad.

Man kan säga att nya krukväxter egentligen är ”nygamla” blommor.

Varje år jobbar nämligen förädlarna med att utveckla våra mest älskade krukväxter till att bli ännu bättre – lite tätare, med lite längre blomning, lite kraftigare färg och givetvis ännu mer hållbara.

Babyrosa trendfärg

Vårens färgtrend bland krukväxter är babyrosa. En färg som även kompletterar den nu grå och svarta inredningstrenden. Om du inte är så mycket för blommor och färg kan du alltid välja växterna efter bladen.

– Danskar, holländare och engelsmän har oftast mer bladväxter hemma än blommande växter. Vi svenskar har under en lång tid varit ett blomälskande folk men nu börjar allt fler bli intresserade av både grönska och blad, säger Patrik Vilsmyr, marknadschef på Mäster Grön i Helsingborg.

Bladväxter tåliga

Och visst kan man göra mycket med blad. Ställ två krukväxter bredvid varandra som är i samma färgskala men jobba med bladstrukturer och nyanser. På så sätt får du en vacker och spännande kontrast.

Fördelen med bladväxter förutom att de är tåliga är att man också får en bra bas som man sedan kan förändra med den aktuella säsongens blommor.

Fler tips och idéer:

Micaela Nordberg ([email protected])