Sitt fint i ny soffa

Stor special: 33 soffor för alla plånböcker

Foto: IKEA
Soffmys En skön stund med familj och vänner i Ikeas storsäljare Ektorp, en extra slitstark soffa med praktiskt, avtagbart tyg. Tresitssoffan kostar 3495 kr.
NYHETER

Sugen på att förändra ditt vardagsrum?

Varför inte börja med soffan.

Vi har valt ut 34 favoriter i olika prisklasser som lyfter husets mysigaste rum.

Det finns ett och annat att tänka på när du ska köpa ny soffa. Här är några tips:

Mät och kolla utrymmen hemma noga. Kolla bredden på ytterdörren, trappuppgången, hissen. Mät upp soffans plats, allt förarbete underlättar när du står i butiken och ska välja.

Funktion och storlek. Ska soffan fungera som finsoffa eller familjesoffa. Har ni mycket gäster? Satsa på hörnsoffa eller en byggbar soffa. Finns det barn och djur i familjen är skinn, eller helt avtagbar klädsel ett bra alternativ för hygien och renhållning. Vad ska soffan användas till? Läxläsning, äta, jobba, umgås, fika; satsa på slitstarkt tyg och inte i alltför ljusa toner.

Välj stil. Ska soffan sticka ut eller smälta in, ska den stå på landet, vara tidlös, eller stå i en trendig designmiljö? Är du ombytlig, välj en soffa med utbytbart tyg.

Kolla om tyget på soffan är färgäkta. Om inte så bleknar tyget i solljus och används fläckborttagare är risken stor att det blir en ljusare fläck. Vad säger garantin? Läs noga så att du vet vad som gäller.

Kolla skötselråden, är det handtvätt, maskin- eller kemtvätt som gäller? Välj en soffa som passar din livsstil.

Omöjliga fläckar? Går inte fläcken bort trots ihärdiga försök med tvätt och textilsprayer? Då kan du använda textilfärg som du hittar i vanliga hobbyaffärer och måla över fläcken. Använd gärna en liten roller och självhäftande plast, som du fäster runt om fläcken.