Mycket badrum på liten yta

Luftig känsla med vitt kakel

Foto: CEEN WAREEN
Helkaklat Med ett helkaklat badrum, inklusive badkar och avställningsytor, blir badrummet mycket mera lättstädat. Kaklet reflekterar dessutom ljuset på ett fint sätt.
NYHETER

Med tre små barn behövs ett rymligt badrum med många funktioner.

Anna och Klas slog ut en vägg och fick sitt drömbadrum.

Foto: CEEN WAREEN
Ångor Har man inte plats för badkar kan ångduschen vara ett alternativ.

När bostadsföreningen skulle göra ett stambyte år 2005 såg Klas och Anna sin chans. Nu skulle de skapa ett badrum där de kunde bada, basta och tvätta samtidigt. Frågan var bara: Hur skulle allt få plats?

– Vi hade en garderob bredvid badrummet som fungerade som ”skräprum”. Vi slog ut en vägg och fick genast mer yta, säger Klas.

Det gamla badrummet var långsmalt med ett standardbadkar, pyttelitet handfat och en bidé som aldrig användes. Tvättmaskin fanns inte i lägenheten. Med två vuxna, dottern Sofia och ytterligare ett barn på väg, behövdes en rejäl uppfräschning.

– Det var lägenhetens fulaste rum, berättar Klas.

Slipper smuts

Nu är det ljust, fräscht och rymligt. Här finns två tvättställ, toalett, badkar, ångdusch, tvättmaskin och torktumlare.

– Vi insåg att vi inte fick plats med en bastu, men ångduschen är en bra kompromiss. Den är väldigt skön efter en löprunda på vintern, säger Klas.

Anna gillar det inkaklade badkaret.

– Det är väldigt smart. Man slipper se all smuts som samlas undertill, och så ramlar det inte ner saker bakom badkaret.

Känns luftigt

När man kommer in i badrummet slås man av hur luftigt det känns, trots att golvytan är liten. Det beror på valet av material.

– Vi bestämde oss för vitt kakel, grått klinker och en bänkskiva i carrara-marmor. När solen skiner här inne glittrar det så fint på väggarna, säger Anna.

FAKTA

Familjens 6 bästa tips

1. Kolla om du kan slå ut en vägg för att göra badrummet större. Ett badrum med mycket yta är skönt när många ska samsas där inne…

2. Satsa på vitt kakel så känns rummet större.

3. Glöm inte att sätta in tillräckligt med eluttag. Om du bara har ett badrum är det viktigt att många kan vara där samtidigt och föna håret eller raka sig.

4. Gör plats för utrymmen där du kan stuva undan potta, blöjor och badlakan, så att de inte ligger framme.

5. Satsa på inbyggda nischer, så behöver du inte ha lika många skåp och krokar som tar yta.

6. Ha hyllor högt upp på väggarna. Du frigör ytor och dessutom kan du sätta saker där, mediciner, tvättmedel, som barnen inte får komma åt.