En lugn oas mitt i stan

1 av 2 | Foto: Bob Rives
Jacqueline på ute på sin lummiga gård - mitt i Stockholm.
NYHETER

Mitt i storstadens myller gömmer sig ett grönskande paradis. Här har Jacqueline skapat en lugn oas. Tillsammans med sin dotter Celine kan hon påta i trädgården utanför lägenheten. Hon bor nämligen i ett av de undangömda gårdshus som finns i Stockholm.

– Jag är uppvuxen på Gotland med havet och naturen utanför husknuten. Saknaden efter det livet blev för stor. Jag insåg att det enda sättet för mig att må bra i stan är om jag får bo på bottenplan och ha en egen trädgård utanför dörren, säger Jacqueline.

När hon köpte lägenheten, som består av fyra rum, badrum och kök, i gårdshuset i Stockholm inredde hon den i en lantlig stil med inslag av fransk rokoko. Den nya bostaden går i varma färger i gult och rött med inslag av gustavianskt blått, vitt och grått. Här finns möbler med historia och karaktär. Många av dem är köpta på auktion, som Jacqueline flitig besöker. Sedan har de målats och klätts om för att passa in i den övriga inredningen.

Grill och klätterrosor

Sovrummet är romantiskt med en jordnära färgskala. Textilier i ljust gult med blommor och blad tillsammans med äggskal och terrakotta bildar en harmonisk helhet. En dubbel verandadörr leder ut till trädgården på baksidan. Där finns en matgrupp och en grill. Klätterrosor pryder husfasaden och stämningen fulländas med fågelkvitter och en svag bris.

–?Jag ville ha ett rogivande sovrum där man känner ett lugn, menar Jacqueline.

Salongen går i mustiga röda färger. Mörka trämöbler ger en känsla av engelskt bibliotek.

–?Här ville jag ha total avkoppling, säger Jacqueline. Därför inredde jag salongen med tunga möbler och varma färger. Jag valde även att behålla det mörka trägolvet för att rummet skulle kännas ombonat.

Lantkök i stan

De övriga golven i lägenheten är målade i en ljust grå färg. Färgen för tankarna till Carl Larsson eller den Gustavianska tiden. Köket går helt i grått, vitt och blått. En mellanvägg revs för att det skulle kunna bli det generösa lantkök Jacqueline alltid drömt om att ha i stan. Istället för trasmattor pryds golvet av två äkta mattor. I taket hänger två matchande kristallkronor . I mitten av rummet tronar en köksö som separerar matlagning från matsal. Det känns mer som en herrgård på landet än som i en lägenhet i stan. I varje rum finns en kakelugn som värmer gott under kyliga vinter­kvällar. En ­brasa som sprakar i köket känns oerhört idylliskt.

Efter drinkar i trädgården serveras middag vid grillen, precis som sig bör på en riktig sommarfest. Och när gästerna vill slå klackarna i taket, så är det bara att bege sig vidare till Stureplan. Det tar ungefär tio minuter att gå.

Suzanne Linge