”Vi bor i Lunds vackraste hus”

Så har antikhandlar-familjen inrett sin paradvåning

NYHETER

I den gamla apoterkarbostaden bor familjen Zimmerdahl på 230 smakfullt inredda kvadratmeter.

– Här känns det som om vi vill bo länge, säger de.

Foto: David Bergström
Familjen Zimmerdahl i Lunds gamla apotekarbostad.

I det gamla apotekshuset, som anses vara Lunds vackraste, bor antikhandlare Fredrik Zimmerdahl tillsammans med sin fru och deras två barn i en stor paradvåning.

Att Fredrik är intresserad av möbler, konst och inredning är inte svårt att se när man kommer hem till familjen. Lägenheten, som består av två våningsplan, ligger mitt i centrala Lund. Fredrik, hans fru Helena och deras två små tjejer, Märta och Ingrid, delar på de 230 smakfullt inredda kvadratmetrarna. Möbler, bilder och saker är omsorgsfullt utvalda. Varje pryl har sin historia och Fredrik hyser stor kärlek till vartenda objekt.

Möbelhandlare i släkten

– Mitt intresse för möbler väcktes redan som barn. Jag letade ofta efter dammiga skatter på vinden hemma i Sölvesborg, berättar han. Både min far och min farfar var möbelhandlare så det var inte ovanligt att mina kusiner och jag lekte kurragömma i möbelbutiken.

Det är svårt att bestämma sig för vad man ska kalla familjens inredningsstil. Det är minimalistiskt samtidigt som de har fullt av prylar, det är enhetligt samtidigt som de hämningslöst blandar olika stilar, epoker och träslag. Det är modernt samtidigt som det är klassiskt. Men framförallt är det smakfullt.

–Det är en speciell känsla som infinner sig när det är helt rätt och då slår jag till. Det kan därför ta lite tid att möblera ett helt hem, säger Fredrik.

Kompromisser

– Och där har jag lärt mig att kompromissa, skrattar Helena, och berättar att hon tidigare ville få allt färdigt i hemmet med en gång.

Både Fredrik och Helena är överens om att det var ett klokt beslut att efter flera år utomlands flytta hem till Lund och den stora våningen.

– Här känns det som vi vill bo länge, säger de.

FAKTA

Lägenhetens historia

Familjen Zimmerdahl är den fjärde familjen på 110 år som bor i den stora våningen. Galleristen Anders Tornberg bodde här före familjen och hade en unik konstsamling. Än i dag kan man se spår från Anders Tornbergs tid i lägenheten. På flera ställen finner man nämligen väggfasta konstverk gjorda av olika konstnärer. Apotekaren Fredrik Montelin var den förste att flytta in i lägenheten då huset, som kallas ”apotekshuset”, stod färdigt 1897. Däremellan har även Hans Ingemansson, kommunpolitiker i Lund, bott här.

Familjen Zimmerdahl

Namn: Fredrik, Helena, Märta, 6, och Ingrid, 4, Zimmerdahl.

Bor: I Lunds mest spektakulära våning som ligger mitt i centrum

Yta: 230 kvm fördelat på två plan.

Fredriks bästa inredningstips

Våga vara personlig.

Ett vackert objekt förblir vackert oavsett hur du kombinerar det med andra prylar. Var inte rädd för att blanda.

Fastna inte vid en tidsepok.

Fastna inte heller vid ett träslag. Blanda friskt!

Lyssna på känslan inom dig innan du köper en möbel.

Alexandra Bylund