Ville ha ett vitt kök – men det blev grönt

”Vi älskar det – det kändes bra i magen”

Foto: EMMA MATTSSON
Grannsonen Hugo, 3 år, tittar in för att leka med familjens barn, som är på zooutflykt. Saft och kakor gör visiten till en vinst ändå.
NYHETER

Anna och Martin hade bestämt sig för vitt. Anonymt och enkelt.

Men helt överrumplande blev de blixtförälskade i ett glossigt grönt kök som inte lämnar någon oberörd.

Den livfulla träfanéren är av ovangkol, som växer i Asiens tropiska skogar. Träet som använts till det här köket är odlat, och har därför inte bidragit till skövling av regnskogen.

Reaktionen är alltid omedelbar. ”Nä, det här måste ha skickats fel”, larmade snickarna när de öppnade kartongerna med det nyanlända köket.

”Passerat och arkiverat 70-tal?” undrade föräldragenerationen med ögonbrynen skeptiskt i vinkel.

De flesta som kliver in genom dörren faller direkt. Andra noterar artigt: ”Åh. Grönt.”

– Vi älskar det, säger Anna Kruus om familjens färgstarka trendkök, det är så mycket vi. Så mycket Anna och Martin.

Ungt och glossigt

När familjen expanderade lämnade paret Stockholmslägenheten och urban puls för nybyggd småstadsidyll i barndomens Mariefred. ”För att det inte skulle bli för mycket puttinutt” bland alla snirkliga trädgårdsgångar och profilerade lister fick köket bryta av.

Arkitekterna på Studio A ritade ett ungt, glossigt trendkök från Varenna som stilstick i den öppna planlösningen. Anna och Martin vinglade mellan olika nyanser av ljusgrått, men bestämt sig för vitt. Enkelt, tidlöst, färglöst. På skoj tog de med sig paletten hem en helg.

Finns tanke bakom

– Folk tror nog att färgvalet är något som vi analyserat, att det finns en tanke bakom. Men tyvärr, det var bara ett snabbt slumpbeslut som kändes bra i magen. Vi hade sejfat alla andra val i huset och gång på föll vi tillbaka till den där lilla gröna provbiten.

”Varför inte?” tänkte paret och kryssade för ”olivgrönt” i beställningen av sitt exklusiva, italienska designkök. Och det blev perfekt. ”En tiopoängare”.

Beslag valdes bort

Linjerna är raka. Nästintill strikta. Alla kanter och lister har ritats bort. Beslag likaså – vilket visat sig vara ett effektivt skydd mot kak- och stöksökande småfingrar. Och där kakjakten dragit fram gör högglansen ytorna lätta att torka av från trevande fingeravtryck.

Trots den strama designen känns köket varmt. Som en välkomnande kram av högsommargrönska. Den mörka tonen balanseras av gräddvita stenskivor och mjuk ovangkolfanér. I glosset spelar solljuset upp livfulla reflektioner. En ljusteater som ger fronterna extra djup och karaktär.

Inbjudande köksö

Och det är den där sköna karaktären som gör att grannarna, som blivit nya goda vänner, allt som oftast hamnar vid barkanten i just köket Kruus.

– Vi kommer båda från stora familjer och älskar att umgås och laga mat med släkt och vänner. Så en stor köksö med plats för alla stod överst på önskelistan. Perfekt yta för stora bufféer – bästa hänget med vännerna och några kalla öl. För det är ju så i vår generation. Det är i köket man hamnar.

Grannbarn också för den delen. Mingelytan och den lekfulla, pigga stilen gör köksön till ett av kamraternas favoritställen. I en lång rad brukar de sitta uppflugna på varsin barstol och rita.

Anledningen till att många backar för färg är rädslan att tröttna. Om Anna och Martin någonsin ångrat sitt slumpval?

– Inte en dag.

FAKTA

”Ön är jättetrevlig”

Här bor: Familjen Kruus – Anna, 32, Martin, 38, Olle, 4, och Fanny, 2.

Typ av kök: Högblankt färgkök, Varenna.

Yta: Cirka 35 kvm, av bottenytans totala 75 kvm.

Cirkapris: 350 000 kr kostar ett motsvarande Varennakök. Anna och Martin jobbar i familjeföretaget Kruus Byggnads AB, som installerat köket, därför blev deras pris något lägre.

Bäst med köket: ”Ön. Det är där man hamnar – med barnen som eftermiddagspysslar, på kvällen med vännerna och några öl. Jättetrevligt!”

5 skäl att våga färg

Ett färgstarkt kök lyfter hela hemmet – som ett smycke!

Energikick! Vi blir glada varje gång vi går in i vårt gröna kök. Det piggar verkligen upp.

Färg är effektivt smutskamouflage, till skillnad från vitt som avslöjar varje liten prick.

Det är så personligt, plötsligt blir köket inte bara ett kök, utan något som reflekterar dig.

Just för att faktiskt våga, vi är stolta över att vi gjorde det.

3 favoritdetaljer

Dubbla hoar

”Superbra, inte minst när barnen vill hjälpa till och skala. Då har de en egen plats att dona på.”

Öppna hyllplan

”För varje-dag-porslinet man enkelt vill nå.”

Smart lådlösning

”Extrainsatsen är perfekt under hällen. Redskap, kryddor – allt finns lättillgängligt.”