Svart kök ett självklart val för Anna och Glenn

”En härlig kontrast mot resten av huset”

Foto: PER BJÖRN
Köket är från den franska firman Schmidt och köpt hos Sixten Larsson i Lindesberg. Ugn, mikro, kyl och frys kommer från Miele. Glasmosaiken är från Centrokakel. Bänkskivan är gjord av krossad marmor och plast, Highmax.
NYHETER

När Anna och Glenn Rosenholmer flyttade in i funkishuset från 1937 i västra Stockholm stod ett nytt kök överst på önskelistan.

Men det blev inte bara ett nytt kök – det blev en helt ny planlösning också.

Det svarta tefatsformade bordet är köpt på Norrmalmsmöbler. Pris 7000 kr. Stolarna är från Dis, 2400 kr/styck. Kuddarna är hemsydda. Lampan, Ufo, är köpt på Severins möbler, 6000 kr. Antika kaffekoppar och kanna från Rörstrand.

Det gamla köket var från 1968, slitet men gediget. Men det var helt felvänt, och hade knappt några avställningsytor alls. Jag ville komma in i umgängesdelen först, och ha arbetsdelen borta vid fönstren, säger Anna.

I augusti 2006 satte arbetet igång. Anna och hennes pappa gjorde nästan allt själva, men rör- och eljobb lejde de ut. Lagom till jul var köket klart.

– Vi är så nöjda, nu har vi fått rymd och utnyttjat ljusinsläppet på ett helt annat sätt.

Folk som sett det gamla köket tror att vi byggt ut, men det har vi inte.

Stora förändringar

De har däremot flyttat två dörröppningar, öppnat upp för en altandörr ut mot trädgården, rivit ut golvet ner till trossbotten och lagt in vattenburen värme under det vackra askgolvet. De höjde taket och satte dit spotlights. Inga små förändringar inte.

– Ja, det var slitigt, men kul. Eftersom jag själv planerat och ritat på det nya, var det extra skoj att se det växa fram.

Kamin sattes in

De har till och med murat upp en vägg med en inbyggd braskamin. Det ger en vacker och ombonad känsla i köket. Sotaren fick ordna med flera, nya rökgångar. Runt kaminen är golvet klätt i svart skiffer. Mycket vackert mot askgolvet.

– Varje morgon tänder vi en brasa, den värmer upp hela huset känns det som, säger Anna.

Att de skulle ha ett mattsvart kök var självklart. I huset från dominerar annars vitt. Helvita väggar, stora fönster, rymliga balkonger och vackra detaljer i form av blyinfattade fönster och en tapet av Josef Frank i hallen.

– Det blev så bra med svart kök. En härlig kontrast mot resten av huset. Och när vi hade första festen här med nya köket så fick hela buffén för 40 personer plats. Underbart, säger Anna.

Loppisfyndar

Hela huset andas trivsel och umgänge. Anna älskar att leta efter antikviteter och mycket av husgerådet, och för all del möblerna, är fyndat på loppisar och auktioner.

I det stora vardagsrummet är 50-talet inte långt borta. Och även här kontrasterar det svarta mot det vita. Det är också en mycket lyckad blandning av gammalt och nytt. Och att Anna har näsa för fynd råder ingen tvekan om. Duxfåtöljen har hon fyndat för 15 kronor och de tidstypiska snurrfåtöljerna kostade 50 kronor!

Svårt att hitta billigt

– Jo, jag gillar verkligen att fynda och har samlat på mig mycket under åren. Nuförtiden är det svårare att hitta riktigt billiga saker, men med lite tur så går det, säger Anna.

FAKTA

Köket är på 20 kvadrat

Här bor: Familjen Rosenholmer – Anna, 44, Glenn, 45 , Viktor, 10 och Olle, 8.

Typ av kök: Svarta trendköket. Köket kommer från franska firman Schmidt.

Yta: Cirka 20 kvm.

Cirkapris: 261?900 kr.

Annas bästa gör-det-själv tips

TIPS! Svarta vitvaror har nästan alla stora firmor nu för tiden. Gå in på exempelvis koksportalen.se och botanisera.

Avsätt tid och ännu mera tid. Annars blir du bara besviken när tidsplanen spricker.

Det ritas sällan in kontakter på ritningar. Börja planera tidigt var du ska ha kontakter och lämna utrymma för det. Det är inte kul att dra sladdar utanpå sen.

Riv inte mer än nödvändigt. Återanvänd fönsterfoder, dörrfoder, golvlister om de inte är helruttna. Du sparar både tid och pengar.