Saras liv i rosa

”Började när jag var 14 – sedan har det fortsatt”

Foto: MIA CARLSSON
”Jag börjar nästan känna mig överdriven”, säger Sara My Bernetoft om sin passion för den rosa färgen.
NYHETER

Rosa dator, rosa skor, rosa vattenkokare, rosa brödrost, rosa väggar, rosa golvmopp, rosa ­tallrikar, rosa pelargoner, rosa mattor. Har ni fattat vinken

Sara My Bernetoft gillar ROSA!

Hon sätter sig bekvämt i vardagsrumssoffan, som faktiskt är vit, med sin rosa stickning. Den döva katten Sockret smeker sig ivrigt mot hennes fötter. Det märks att Sara My Bernetoft trivs i det hem hon skapat på de 50 kvadrameterna i tvåan i Biskopsgården i Göteborg. Men hon medger lite bekymrat:

–?Jag börjar nästan känna mig överdriven. Slår vad om att jag kommer att bli en sån där tokig gammal tant med rosa hår, säger hon.

Började i flickrummet

Oavsett vad man har för inställning till rosa, lägenheten är smakfullt inredd och andas harmoni. Det ligger en medveten tanke bakom varje detalj. Vitt, turkost och limegrönt är också godkända färgen, men bara när det gäller finliret.

Inrednings- och designintresset har Sara My Bernetoft haft sedan hon var liten. Uppvuxen lite avskilt på landet och långt till kompisar lät föräldrarna henne utveckla sin kreativitet i flickrummet i villan. Möblemang och färgsättning avlöste varandra.

Pluggar och målar

Nu läser hon in gymnasiekompetensen på Göteborgs folkhögskola med förhoppningen om att kunna ta sig vidare till någon design- eller konstskola.

I ena hörnet står ett staffli med ett påbörjat porträtt av kompisen Peter som är i full gång med sin musikkarriär. De rosa inslagen är givna. Tusch, akryl och olja är det som gäller. Oljan tar för lång tid att torka.

Men varför rosa?

–?Jag har haft det som favoritfärg sedan jag var fjorton. Mycket för att jag började lyssna på tjejband som Hole, Bikini Kill och Sleater Kinney. Det var häftigt att vara tjejig. En slags feminism. Sedan har det bara fortsatt, säger hon, och stickar vidare.

Ute speglar sig oktobersolen i de rosa värmeljushållarna på balkongen.

FAKTA

Köpställen (från bilderna i bildspelet)

Prydnadsfjäril, Indiska. Vattenkokare, Rusta. Brödrost, Rusta. Underläggstallrikar, Indiska. Köksmatta, Ikea. Golvmopp, Rusta. Tekoppar, Lagerhaus. Prydnadssländor, Ikea..

ARTIKELN HANDLAR OM