Kråkslottet blev till ett sagoslott

Här är Ralph Lundstens chockrosa drömhus

Foto: MADELEINE SÖDER
”Ett hem ska spegla den som bor där”, tycker kompositören Ralph Lundsten.
NYHETER

Han är kung i sitt eget chockrosa sagoslott, tonsättaren och kompositören Ralph Lundsten.

Snart blir hans hem även museum, planetarium och kosmiskt café.

Det vackraste hem han kunde föreställa sig, var ett barns dröm om ett sagoslott. Sin egen barndom upplevde Ralph Lundsten som lite för ohemtrevlig, som han själv uttrycker det.

– Sagan är drömmen om en bättre tillvaro. Min musik och även mitt hem har funktionen att föra människan till drömda och glömda världar. Här får man visioner och här börjar man drömma, berättar Ralph Lundsten.

Från 1800-talet

I trettioåtta år har han bott i sitt 1800-talsslott. Huset var dödsdömt när Ralph köpte det, ett riktigt kråkslott enligt honom själv.

– Jag la ner mycket tid på att hitta det. Jag ville ha solglitter i vattnet. Då behövde det vara söderläge. Hyresgäster och spöken hade flyttat ut, det var tomt, berättar han.

Ett och ett halvt år tog det att renovera huset. Ralph Lundsten valde den chockrosa färgen eftersom han tyckte att den gjorde husets karaktär rättvisa.

Valde chockrosa

Hans hem är onekligen originellt. Inredningen är inspirerad av kosmos och sagor. Verk av Dardel, Boye, Beskow, Arnold, Bauer pryder väggarna.

Cirka 500 000 besökare har Ralph haft under sina trettioåtta år i huset, allt från konstföreningar, indiska gurus, känt och okänt folk.

– Ett hem ska spegla den som bor där. Jag ogillar möbelkataloger. Jag brukar säga, att så länge du är frisk och kry och inte äger en Ikea-katalog, så är livet bra. Du måste komma ihåg att du är medskapare i ditt eget liv. Du väljer ju dina vänner, mat och dina kläder, så även ditt hem, säger han.

Ogillar kataloger

Ralph Lundstens barndomshem i Ersnäs, Norrbotten är redan en bygdegård och museum. Nu planeras även det nuvarande hemmet att bli ett museum med planetarium och kosmiskt café.

– Tanken med det är att få extraordinära upplevelser av rymden och oändligheten, avslutar han.

Birgitta Stolt