Maxa ytan med smarta möbler!

Studentrummet fick ny stil – för bara 2 000 kr

1 av 3 | Foto: Ann-Sofie Masth
EFTER Rummet fick ett ordentligt lyft med hjälp av några enkla knep. Sängen åkte ut, bäddsoffan fick vara kvar. Matbordet fick ersätta det klumpiga skrivbordet. De runda ­mattorna från Rusta finns i olika diametermått, ­­79–249 kr. Soffbordet är ett loppisfynd som funkar både som bord, pall och förvaring.
NYHETER

Bor man på en liten yta måste möblerna gå att använda till mycket. Fem studenter på Entreprenörskolan i Leksand satte ny stil på ett studentrum – för bara 2 000 kronor!

Lite trångt? Välj möbler med multifunktion! Härligt hemma har tagit fram 8 smarta tips.

Ett rum med ett pyttelitet pentry, bara en kokplatta och diskho. Vita väggar och färgglada men väldigt omoderna gardiner, en säng och ett skrivbord. Det är ingen ovanlig syn för studenter runt om i landet när de öppnar dörren till studentrummet för första gången.

– Vi har utgått från ett tråkigt studentrum, opersonligt möblerat och med få andra attiraljer, berättar Anna Svensson.

– Och vi har inte gjort om grunden, målat om eller så, fyller Ewa Antonsson i.

Bra förvaring

Målet var att med små medel få ett rum som i stället var snyggt, praktiskt och prisvärt inrett.

– Har man mycket pengar går det ju att göra vad som helst, men det har man ju inte som student, säger Emma Nyberg.

De konstaterade snabbt att för boende på liten yta krävs bra förvaringslösningar och små flyttbara möbler.

– Det är viktigt att det är funktionellt. Det får inte bli för trångt så att det inte finns någon yta kvar att röra sig på, säger Mikaela Karlsson.

Ut åkte därför det klumpiga skrivbordet och sängen. Kvar blev bäddsoffan, det lilla köksbordet och pallarna. Kombinationsmöbler som har flera olika funktioner – säng och soffa, matbord och skrivbord. Och in flyttade ett loppisfynd för 20 spänn som funkar både som soffbord, pall och förvaring.

Snickrat själva

Upp på väggen åkte två skateboardar, som tidigare stått och skräpat i hallen. Några billiga konsoler var allt som behövdes för att få fram en både personlig och praktisk lösning. Två krokar skruvades dit under en av konsolhyllorna för att få ytterligare en förvaringsmöjlighet i det trångbodda rummet.

Anna, Emma, Olof, Ewa och Mikaela har valt att göra mycket själva för att hålla nere kostnaderna. De har snickrat ihop både tv-bänken och för-varingshyllan.

– Vi har gjort nästan allt själva. Köpt tyg på metervara och sytt gardiner och kuddar, det blir ju lite billigare så, säger Ewa.

De har valt ett sammanhållande färgtema i grönt, svart och vitt. Under resans gång har också ett naturtema växt fram, trädets svarta grenar återkommer som dekorativt formelement på kuddar, kaklet och som konstverk.

– Det är viktigt att ha det personligt, mysigt och ombonat, då trivs man bättre, säger Anna.

Stina Rapp