Rustik idyll på Österlen

NYHETER

Katarina och Lo bytte ut storstadsliv mot skånelängan och idyllen i Ljunglyckorna på Österlen. Samtidigt gjorde de det många bara drömmer om – öppnade sin egen lilla butik hemma på gården.

Lo och Katarina i det tillbyggda rummet.

Lo tar emot oss på gårdsplanen när vi kommer. Jag antar att han visste att vi var på väg redan innan han såg oss. Det är nämligen inte många bilar som passerar.

Vi går in i huset genom den tvådelade trädörren och hamnar direkt i det lantliga köket. Rustika bjälkar i taket, en enorm öppen spis och en handslagen diskho helt i koppar ger ett gammaldags och hemtrevligt intryck.

Katarina är den som har störst intresse för inredning och det är med hjälp av hennes sinne för färg, form och detaljer de har inrett skånelängan. Det är även hon som har startat den lilla butiken på gården där hon säljer noga utvalda prylar.

–?Jag säljer allt från väskor och Aloe Vera-produkter till ­fina ­koppar, bestick och Österlen-tofflor. Jag plockar in sånt jag själv fastnar för och tycker om, berättar Katarina.

Föll som furor

Paret, som ursprungligen kommer från Stockholm, brukade tillbringa somrarna på Österlen. När de under en visning, som de gick på mest för skojs skull, såg huset föll de båda två som furor och de dröjde inte länge förrän de var ägare till ett sommarhus på Österlen. Det var 13 år sen. Sommarhuset och Österlen blev efter ett tag deras permanenta boende och de lämnade Stockholm bakom sig.

Platsbyggda möbler

Med hjälp av hantverkare har de totalrenoverat huset. De har sett till att bevara all gammal charm och gjort en tillbyggnad som på ett naturligt sätt smälter samman med resten av huset. Även för ett vant öga är det svårt att se att det är en tillbyggnad. Här har man tänkt till. Möblerna är platsbyggda, fönstren är noga utvalda för att stämma överens med de övriga fönstren och skåpet är målat med en speciell orange färg som användes förr i tiden. Allt för att skapa den gammaldags och rustika känsla som vilar över resten av huset.
–?Jag gillar platsbyggda möbler och praktiska lösningar. I det här rummet är det mesta platsbyggt, berättar Katarina.

FAKTA

Namn: Katarina och Lo, ­hunden Mira, katten Nisse samt hönan Gullefjun och hennes åtta vänner.

Yrke: Katarina är egen företagare och driver butiken ­”Inredet”. Lo är pensionerad fotograf.

Bor: I en skånelänga i Sankt Olof på Österlen. Sankt Olof ligger ca 15 kilometer nordväst om Simrishamn.

Yta: 115 kvm.

Alexandra Bylund