Mysiga sovrum!

Goda idéer för söta drömmar

1 av 2 | Foto: SARA RINGSTRÖM
Njutning Sovrummet ska utstråla harmoni.
NYHETER

Snyggt, mysigt, harmoniskt – och bekvämt.

Kraven på sovrummet är höga. Sängen ska lagom mjuk, belysningen ska ge rätt stämning och lakanen ska bjuda in till sköna drömmar.

Vi har samlat allt det och lite till.

Sov gott!

Sängen är A och O, och den behöver absolut inte vara dyr för att vara bra.

I regel brukar man säga att man ska byta säng vart 10–15:?e år. Eller så kan det vara idé att fundera över ett sängbyte om du har gått upp i vikt, fått barn eller lider av ryggproblem.

Flera seriösa vetenskapliga tester visar att de billigare sängarna – från Ekornes och Ikea – ligger i toppen. Så strunta i vad reklamen säger. Gå bara efter din egen känsla och ekonomi.

Läs garantin mycket noga, oftast täcker den endast sängramen och fjädrarna. Allmänt missnöje eller slitage av bolstret får man inte tillbaka pengarna för. Däremot har flera leverantörer bytesrätt inom 3 månader. Men kolla noga, det finns många luddiga parenteser även där!

Hitta bästa sängen – några tips:

Ta av dig ytterkläder och skor för att kunna provligga bekvämt.

Provligg tillsammans med din partner. (Det är ofta så att man behöver olika typer av säng, bland annat på grund av viktskillnader.)

Provligg med kudde.

Kroppen ska kännas nästan tyngdlös, alltså inte tyngre på ett visst ställe, då är det fel. Du ska lätt kunna vända dig från sida till sida.

Provligg länge, helst 30 minuter åt gången så att kroppen får känna in sängen. Rör mycket på dig och inta dina favoritställningar

Välj madrass efter dina sovställningar:

Sover du mest i ryggläge behöver du mycket stöd kring nacke och i slutet av ryggen, välj då en något fastare madrass.

Ligger du oftast i magläge behöver du mycket stöd kring nacke och korsrygg, vilket innebär en fast madrass.

Ligger du mest i sidoläge ska axlar och höft sjunka ned, varför en mjukare madrass rekommenderas.

Ju tyngre du är desto fastare madrass vill kroppen ha.

Välj rätt belysning

Om du läser mycket i sängen är en riktad spot ett bra val. Bäst är att kombinera läslampan med en sänglampa med mjukt ljus så blir inte ögonen så ansträngda mellan de skarpa ljuskontrasterna.

Ett sovrum ska andas harmoni och mysbelysning är skönt för att komma till ro. Investera i en dimmer så du kan reglera styrkan själv. Det kan till exempel vara bra att kunna dra på max när man ska städa.

Har du garderober i sovrummet kan det dessutom vara skönt med riktade spots. Det gör det enkelt att hitta rätt kläder på morgonen. Gå in på Ikeas hemsida och provbelys ett sovrum, så ser du verkligen betydelsen av en bra belysning.

FAKTA

Sluta bädda!

64 procent av oss svenskar bäddar sängen varje morgon, enligt en undersökning av Ikea. Kvalster älskar en varm, bäddad säng och för­ökar sig gladeligen när du bäddat. Detta kan leda till kvalsterallergi.

Därför är det bättre att – med gott samvete – hoppa över bäddningen.

Tvätta alltid dina sängkläder i 60 grader och skölj noga. Allergipartiklarna förstörs inte utan sköljs bort.

Är du allergiker och ska köpa säng kan du titta efter märkningarna Öko-tex, Möbelfakta och Svanen. Öko-tex garanterar frånvaro av hälsoskadliga ämnen. Möbelfakta garanterar att möbeln är oberoende provad och godkänd.