Vårfint hemma med ranunkler

Sex härliga buketter

Foto: STEFAN MATTSSON
Blommor att njuta av Du kan köpa ranunklar hos din blomsterhandlare från februari till maj och mellan november och december.
NYHETER

Ranunkeln bjuder på enkel, romantisk skönhet. Låt våra blomsterexperter inspirera dig att skapa vardagsvackra arrangemang med härliga färger.

Snabbt, snyggt och helt utan krångel.

Foto: STEFAN MATTSSON
Anna Rosén Rösiö och Anna Denell driver Anna in the Garden.

Ranunkel betyder faktiskt liten groda, visste du det, säger Anna Rosén Rösiö och skrattar.

Hon har dottern Maja på armen och styr vant omkring bland krukor, vaser och vackra blommor i sin butik.

Ranunkeln är favoriten

Tillsammans med sin namne, Anna Denell och hennes man Johan driver hon företaget Anna in the Garden i Bromma utanför Stockholm. Under vinterhalvåret håller de till i sin vinterbutik, en gammal mjölkaffär med stora fönster och vitkaklade väggar. Där gör de blomsterarrangemang och säljer dekorationer, krukor och buketter. Ranunkeln är en favoritblomma hos båda Annorna.

–?Den är romantisk, vacker och samtidigt väldigt enkel. Den passar till nästan allt tycker vi, säger Anna Rosén.

Känsla för färg och form

Varken Anna eller Anna är utbildade florister.

–?Men vi har båda en stark känsla för färg och form, och så gillar vi det enkelt vackra, det som ofta finns i naturen, säger Anna Denell.

Ranunkeln ger en hemtrevlig känsla, nästan oavsett vad du sätter den tillsammas med och i vad.

För Aftonbladet läsare visar Anna och Anna upp sex olika arrangemang med ranunkel.

–?Vi hoppas våra arrangemang ska inspirera. Det enkla är ofta det vackraste och det har vi försökt få fram, säger Anna Denell.

FAKTA

Få knopparna att blomma

Skär av stjälkarna på de ranunklar vars knoppar inte vill blomma. Sätt de korta stjälkarna med knopp i en mindre vas med vatten så finns det stor chans att även de börjar blomma. Låter du dem stå kommer stjälken vissna och knoppen dör innan den hunnit komma i blom.

1. Gör en blomstertårta

Foto: STEFAN MATTSSON

En vacker blomstertårta gör du enkelt med hjälp av en oasis och ett vackert fat eller en liten bricka. Anna Denell väljer att kombinera djupröda ranunklar med rosa nejlikor. Har ditt fat ingen kant, stick in blommor även från sidan. Börja från mitten och arbeta utåt, stick ned blommorna tätt.

Använd en mindre blomma eller något grönt att täcka eventuella glipor med.

2. Sött på kvist

Foto: STEFAN MATTSSON

Med några kvistar från ett blommande körsbärsträd får de rosa ranunklarna vackert sällskap i en söt liten glasvas. Ett större blad vid vasens kant ger liv och extra färg till den lilla buketten.

3. Perfekt matchning

Foto: STEFAN MATTSSON

Vit ranunkel och blå anemon samsas fint i en vitglaserad kruka. Bukettens form är enkel, färgerna är uppfriskande fräscha och krukan gör att hela arrangemanget strålar av både lantlig charm och enkel elegans.

4. Enkelt och vackert

Foto: STEFAN MATTSSON

Solitär, enkelt inramad med ett blad från trädgården står en söt ranunkel vackert för sig själv. Ett litet snapsglas eller ett saltkar blir en fin vas och det lilla arrangemandet blir ett sött blikfång i sovrummet, på matbordet eller kanske på byrån i hallen.

5. Lantlig charm

Foto: STEFAN MATTSSON

Blåbärsris får blommorna att stå stadigt och lagom tätt. En vacker rostig eller ärgad vas eller kanske en antik kanna, ger arrangemanget med den enkla buketten ytterligare en dimension. Det enkla är ofta det allra vackraste, åtminstone om man får tro Anna och Anna.

6. Romantiska strutar

Foto: STEFAN MATTSSON

Strutarna av zink finns att köpa i inredningsbutiker. Med en eller ett par ranunkler i skapar du enkelt ett litet men mycket romantiskt arrangemang. Gör du egna strutar, exempelvis av papp, ger du blomman vatten i ett provrör som du enkelt stoppar i struten. Trådkorgen är ett loppisfynd.