Låt romantiken blomma

Skapa ditt drömhem – här är bästa tipsen

1 av 5 | Foto: ANNA KLINTASP
Det vita har sakta men säkert tagit över Barbros hem. Det blommande Laura Ashley-temat har på senare år fått sällskap av det vita som lättar upp och ger ett ljusare intryck.
NYHETER

Förvandla och förnya ditt hem med passion.

Romantisk inredning är mer än bara blommor. Varma dofter, frasiga tyger och reflekterande speglar ger dig livfulla rum i sann Jane Austen-anda.

Rosor är det bästa Barbro Fjärdsmans vet. I den egenhändigt byggda timmervillan i Insjön har hon skapat sitt eget romantiska paradis.

Ett paradis som med åren går allt mer i vitt.

Hon har alltid gillat Laura Ashleys stil. Rosenmönstrade textilier och tapeter och rosa och rött möblemang. Fast på senare tid har det blivit mer och mer vitt hemma hos Barbro Fjärdsmans.

–?När man blir gammal behöver man mer ljus vet du, säger hon på sitt sjungande dalmål.

–?Vitt är min nya grej kan man väl säga.

Barbro drev tidigare en inredningsbutik, då lade hon allt krut på att inreda den och göra sina stora skyltfönster lockande för förbipasserande.

Tog hem skaparkraften

Men när hennes make gick bort för några år sedan så beslutade hon sig för att sluta med affären. Hon tog med sig skaparkraften hem i stället. Där började hon inreda sitt hem, ett timrat hus som hon och hennes make byggt själva, med de vita detaljerna och de blommiga accenterna.

–?Så här fint som jag har nu har jag aldrig haft hemma, jag trivs väldigt bra här nu.

Varifrån inspirationen kommer kan hon inte riktigt svara på. Kärleken till rosor och det romantiska har alltid funnits där.

–?Det är så skönt att titta på, man mår bra av att se det, säger hon.

Har aldrig varit i England

Och faktum är att hela huset har döpts efter hennes favoritblomma. Rosengården står det på en plansch ovanför dörren.

Trots att Barbros hem ser ut som taget ur en engelsk inredningstidning, har hon faktiskt aldrig varit i England. Inte ännu åtminstone.

–?Jag skulle mer än gärna göra en inspirationsresa på den engelska landsbygden, bara jag hittar någon som kan tolka åt mig, för jag talar ingen engelska.

Hemma i Sverige är det de årliga mässorna, Formex- och Textilmässan, som inspirerat henne.

–?Där finns allt, och jag hittar något varje år som jag gillar.

Favoritmöbeln därhemma är en soffa med snidade rosor gjord av en snickare från Hälsingland.

–?Sen har jag ärvt en hel del gamla roliga möbler av en granne också.

Njuter av sovmorgnarna

Nere i källaren står den underbara vita, snidade sängen – bäddad med Laura Ashley-lakan.

– Jag har inrett hela källaren väldigt fint – i rokokostil. Det mesta därnere kommer från min affär. Kanske att jag öppnar loppis och säljer en del av det. Men jag har inte riktigt bestämt mig än.

Efter att i alla år ha öppnat sin affär klockan nio på morgonen – sex dagar i veckan – är det nu väldigt skönt att kunna njuta av lite sovmorgnar.

Sängen i källarens gästrum går i vitt. Precis som de flesta andra möbler i huset.

Våga måla om

De flesta möbler har Barbro själv målat vita, somliga har hon klätt om, gärna i rosenmönstrade tyger.

–?Man ska inte vara rädd för att måla om gamla saker så att de passar ens stil, säger hon.

Men frågan är om det inte är trädgården som inspirerar henne allra mest. Sommartid är hennes trädgård nämligen full med rosor.

–?Jag tycker Sverige är så vackert, den svenska sommaren gör mig mer kreativ än något annat.

FAKTA

Barbros bästa romantiktips

Vita skulpturer är vackra att se på och gör mycket för stilen. Häng på skulpturen några halsband, kanske av pärlor eller i silver, eller smycka den med något annat hänge, så blir den ännu mer personlig.

Vitt lyser upp. När jag målade mina furudörrar vita och satte vit färg i alla fönsternischer kändes det som om jag fick ett helt nytt hem, så mycket ljusare och piggare.

Fattigmanssilver som man kan hitta på loppisar är toppen för att skapa en mer romantisk och ljus stil. Gamla silverfärgade ljuslyktor är också fint att dekorera med.

Våga måla dina möbler vita. Låt dig inte avskräckas av att en del antikhandlare tycker att det är fel, gillar man vita möbler så gör man, helt enkelt.

ARTIKELN HANDLAR OM