”Det är så lätt att skapa stämning med lampor”

För Vibeke Westman är ljus mer än belysning

Foto: BÖRJE THURESSON
I Vibeke Westmans hem spelar ljuset huvudrollen. I var och varannan vrå finns det något som lyser.
NYHETER

En mjukt lysande plastkanin, svagt glimmande röda rosor och ett glödande neonrör.

– Jag har alltid älskat lampor, säger Vibeke Westman.

Hemma hos henne är ljus mer än bara belysning.

Det tindrar, glimmar och lyser i alla vrår hos familjen Westman Wickander. Inte för att det är särskilt mörkt i lägenheten, tvärtom, den badar i ett flödande dagsljus från panoramafönstret i vardagsrummet. Inte ens de mörkt målade fondväggarna slukar ljuset. Nej, att Vibeke Westman och Per Wickander älskar lampor för lampornas egen skull är det inget tvivel om.

– Jag har alltid gillat lampor. Jag älskar lampor, säger Vibeke. Både lamporna i sig och själva ljuset de ger. Det är så lätt att skapa stämningar med belysning. Ljusslingor är min favorit. De ger punktbelysning i det lilla formatet. Det går så fint att inreda med dem eftersom man enkelt kan rama in en del av rummet eller skapa en glimrande stjärnhimmel.

Egen butik

– Det bästa med lampor är att de går lätt att flytta, tycker Per. De gör stor skillnad i ett rum och tillför så många känslor. Utmaningen är att hitta rätt ljus för rätt tillfälle.

Tillsammans driver Vibeke och Per inredningsbutiken Coctail på Södermalm i Stockholm. Där lever de ut alla sina drömmar om annorlunda och roliga lampor. Mycket av butikens sortiment har under årens lopp också hamnat hemma hos dem. Mest i ögonfallande är de många lysande plastdjuren som är lika mycket kitschiga inredningsdetaljer som ljuskällor.

Klassiker bryter av

Men förutom de roliga, plastiga lamporna har Vibeke och Per också samlingar av retrosnygga klassiker. Framför allt finns det en tanke bakom varje lampa.

I korridoren mellan kök och hall har de matchat den svartvita bredrandiga tapeten med en svart taklampa med randeffekt. Lite varstans slingrar sig en tindrande rosslinga. En liten knubbig flugsvamp lyser i ett hörn och plastgåsen i naturlig storlek går förstås också att tända.

Både Vibeke och Per är fixartyper som gärna skapar och bygger sin inredning själva. Per har gjort en ljustavla av en 3D-bild.

– Med en lampa bakom bilden blir djupet mycket tydligare.

Inget pliktljus

Ett annat fiffigt och enkelt tips är att ljussätta ett skåp eller en garderob med hjälp av ett neonrör. Om dörrarna är av glas eller genomskinliga blir möbeln plötsligt också en ljuskälla i rummet. Eftersom neonröret inte blir varmt, så går det bra att ha inne i ett skåp.

Ljusupplevelsen hemma hos Vibeke och Per är skönt inspire-rande. Lampor är inte bara något som pliktskyldigast behöver placeras ut på ett soffbord enligt traditionellt tänkande eller hängas upp i taket just där uttaget råkar sitta. Lampor är liv och lust och stämningar.

FAKTA

4 Vibeke-favoriter

Retrosamling

Vackert och effektfullt att samla värmeljusen i en grupp. Här är Vibekes söta retrosamling från Royal Krona. Ljushållarna går att hitta i second hand-butiker och brukar kosta uppåt 100 kr stycket.

En ljus idé

Neonröret får garderoben att se lyxigt läcker ut. Neon ger inte ifrån sig värme på samma sätt som glödlampor eller lysrör och är därför helt ok att ha inne i ett skåp.

Kitschiga lampor

I sovrummet ger den plastiga Buddha-figuren ett stillsamt, glödande sken

Fångat ljus

Rolig och vacker lampa att inspireras av. I bakgrunden skymtar en diskret ljusslinga vid taklisten som lyfter rummet på ett härligt sätt.