Titta – kvarnen blev en riktig drömvilla

Byggdes på 1800-talet

1 av 3 | Foto: Jan Malmgren
Den gamla kvarnen har renoverats för att behålla sin gamla charm.
NYHETER

I 100 år var Länghultskvarn i bruk.

Sen stod den orörd i 55 år innan Jan och Lena Malmgren fick ögonen på den.

Nu är den gamla möllan en drömvilla på 140 kvadratmeter.

Kvarnen hade stått orörd i över femtio år när Jan och Lena Malmgren köpte fastigheten i mitten av 1990-talet.

Men paret insåg direkt vilken potential den gamla möllan hade och satte genast i gång med planerna att fixa upp den till deras drömvilla.

Ville bevara den gamla charmen

När Jan planerade och ritade huset tyckte han att det var viktigt att bevara så mycket som möjligt av den gamla charmen.Därför finns de gamla murarna som är 1,20 meter tjocka kvar precis som orginaltaket med bjälkarna och akvedukten där vattnet tidigare rann.

– Vattnet fick vi leda om så att det inte går igenom. Det skulle bli alltför fuktigt i huset annars, säger Jan Malmgren.

Tre våningar

Kvarnen restaurerades under 1995 och är nu en villa på 140 kvadratmeter. Huset har tre våningar men den gamla vinden, där kvarndrängen förr i tiden bodde, är numera en oinredd vind.

I bottenplan finns pannrum, tvättstuga, entré och ett allrum. En våning upp finns kök, badrum, två sovrum och ett stort vardagsrum.

Byggdes på 1800-talet

Länghultskvarn som ligger vid Dagstorpssjön i Höörs kommun, byggdes redan på 1800-talet och användes i 100 år som kvarn. Kvarnen drevs av ett vattenfall och vattenhjul och var utrustad med två stenar en sikt och en sädeskross.

På 1940-talet lades verksamheten ner och fram till 1995 stod kvarnen bara och förfallde.

Hyr ut den

De första åren efter renoveringen av kvarnen bodde Jan och Lena med sina två pojkar i huset. Men eftersom kvarnen ligger en bit ut på landet blev det för jobbigt att varje dag behöva skjutsa till skolan och aktiviteter och de valde att istället hyra ut den.

– Vi får se om några år då kanske jag och Lena flyttar tillbaka, säger Jan Malmgren.

ARTIKELN HANDLAR OM