– Min balkong blev ett lustrum

Foto: Börje Thuresson
– Jag vill att det ska dofta, vara grönt och blommigt och att man i alla fall kan sitta två härute och njuta av våren och sommaren, säger Annika Madejska på sin lilla förortsbalkong.
NYHETER

Tre kvadratmeter.

Större än så är sällan en balkong.

Ändå kan denna lilla holk ge sådan frodighet, avkoppling och nytta.

– För bara några hundralappar blev

min balkong rena oasen, berättar

Annika Madejska.

Foto: Börje Thuresson
Annika Madejskas balkong ligger på tredje våningen i söderläge och har knappt någon insyn. Den blev en vårlig oas med nya dynor från Åhléns, vaxduk från Hemtex och bricka och vattenkanna från Ikea. Krukor och ampelkorgar från samma tre butiker och från Format.

Med några enkla knep blev Annika Madejskas balkong som ny. Det är andra sommaren hon har den och bara stolar och ett gammalt bord fanns på plats när förvandlingen började. Våningskorgar och plåtkrukor på balkongens golv, på bordet och hängande över räcket gav en första aning om den kommande oasen.

I korgarna sattes tåliga penséer, frodigt blommande flitiga lisor och billig övervint-rande murgröna, både grön och vitspräcklig. Krukorna fick kryddväxter och en blommande hortensia. På golvet bredvid stolen en doftande lavendel på stam.

Rödvioletta sittdynor, en randig kudde till stolen och en bit prickig vaxduk för några tior gjorde sitt till.

– Det är lätt att överbelasta pytterummet. Jag tycker det är lagom så här. Jag ska så lite luktärter och krasse, säger Annika Madejska.

Tre kvadratmeter rymmer många möjligheter.

Det är bara att släppa loss den egna fantasin.

8 smarta tips

Foto: Åsa Sjöström
Odla gerbera i dina gamla stövlar.

Lillemor Dahl