Odla med smak och väldoft

Smarta tips för din egen örtagård

NYHETER

 E n egen örtagård är lycka, inte bara för hälsan utan även för själen.

Foto: BÖRJE THURESSON
En så kallad smultronkruka kan vara ett alternativ för örtagården när man har liten yta. Glöm inte att snurra krukan så att solen kommer åt runt om.

Örter kan med fördel odlas i låda eller kruka på balkong och terrass. Tänk bara att lyfta fram krukan på bordet och nypa allt efter smak till den grillade köttbiten eller fisken. För att inte tala om hur lycklig mozzarellan blir av purfärsk basilika.

Antingen planterar du ihop dina örter i en enda kruka eller varför inte placera ut dem tillsammans med blommande växter. Flera krukor på olika höjd ger en vacker väldoftande örtagård i alla nyanser av grönt.

Örter har också många nyttiga egenskaper och har i alla tider använts som läkemedel – och som skydd mot diverse onda ting. Men se upp med huskurerna – de kan aldrig ersätta doktorns order.

Bäst resultat når du om du köper dina örter i trädgårdsbutiken eller direkt på plantskolan. De är uppdrivna för att planteras ut och klarar sig mycket bättre än de du köper i matvarubutiken.

Bäst trivs örterna i halvskuggigt läge. Alltför stekande sol gör att de går i blom fortare och därmed förlorar något av sin smak.

Källa: Trädgårdsmästare Brittmarie Georgsson, Vårljungens Garden Center; ”Frisk med örter”,

Penelope Ody (Natur och Kultur/LTs förlag).

Faktagranskning: Wivi Georgsson.

Smarta tips om örter

Chatarina Sayah