”Skratta när du sår din persilja”

Örtguide för hemmet

NYHETER

Basilika (Ocimum basilicum)

Finns i över 150 olika sorter. I din trädgårdsbutik kan du, förutom de italienska storbladiga, hitta bland annat klotbasilika, kanelbasilika, citronbasilika eller lakritsbasilika. Prova några olika sorter och se vilken som blir din favorit. Jättegod till rätter som innehåller tomat, till getost och till olika grönsaksrätter. Bästa balkonglunchen: Varva mozzarella och tomater på ett fat. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Ringla över olivolja och toppa med friska basilikablad. Njut med bröd och vin.

Lavendel (Lavendula angustifolia)

Uppstammad i en vacker lerkruka ger den balkongen en medelhavskänsla av medelhav. De torkade bladen används som krydda, utmärkta till exempel till kokt korv av olika slag, i grytor och soppor. Sägs vara effektiv mot sömnlöshet och dåliga nerver.

Rosmarin (Rosmarinus officinalis)

Minnets och vänskapens ört eller ”Havets dagg”, som dess latinska namn betyder, kan bli upp till två meter höga buskar i sydliga länder. I Turkiet, till exempel, används den som häckplanta! Du som är mörkhårig kan använda avkok som sköljmedel, det sägs mota de gråa håren. Förutom att den även skyddar mot ”onda ögat” är den en utmärkt krydda till ugnsstekt potatis, feta fiskar som ska grillas, kyckling och lamm.

Citronmeliss (Meliisa officinalis)

Anses vara lugnande, kunna lätta upp nedstämdhet samt vara välgörande för matsmältningen. God som krydda till fiskrätter som lagas i ugn. Frys bladen i vatten och du får kvarterets vackraste iskuber.

Gräslök (Allium Schoenoprasum)

Användbar till nästan allt. Sätt flera tuvor i olika krukor, den går åt fort, och låt en tuva gå i blom med sina rosa bollar. Klipp färsk över matjessillen, i omelett-smeten, i ljusa såser till fisk. Kinesisk gräslök (Allium tiberosum) finns i många trädgårdsbutiker och har en underbar smak av vitlök. Passar dig som gillar att laga asiatiskt.

Oregano (Origanium vulgare)

Kallas även vildmejram eller kungsmynta och växer faktiskt vilt i Sverige. Föredrar mager jord och mycket sol. Ska helst aldrig ”koka med” i matlagningen, utan tillsättas nästan sist. Egentligen godast som torkad krydda, till exempel på pizza, i köttfärssås och i allehanda medelhavsmat.

Timjan (Thymus vulgaris)

Anses vara bra för matsmältningen, i synnerhet om måltiden består av fet mat. Avstressande anses denna ört också vara: Knyt in färska blad i en tygpåse och koka upp. Häll avkoket i ditt badvatten och känn lugnet. Färska skott kan du använda direkt i salladen. Kryddan passar utmärkt till lamm, fläskkött, och att klippa över klyftad potatis som ska stekas med olivolja i ugnen.

Dill (Anethum graveolens)

Förutom att vi kokar färskpotatisen med dill så har denna krydda en lugnande inverkan på magen. För den som är vidskeplig kan det vara bra att veta att dill skyddar mot trolldom. Passar till fisk i alla former, som krydda i kalla gräddfil- eller crème fraische-såser samt till dillstuvad potatis.

Persilja (Petroselinum crispum)

En kryddört rik på mineraler och järn. Bra mot blodbrist. Tar bort vitlöks-lukt. God ingrediens i sallad, över potatis, i omeletter och i soppor. Det sägs att den som skrattar när han sår persilja får en extra rik skörd.

Salvia (Salvia officinalis)

Piggar upp, förbättrar minnet och hjälper till att smälta fet mat. Utmärkt till fläskkött och till stora vita bönor i olivolja. Spaghetti som rörs med lite smör och salviablad är en läckerhet.