Gör balkongen till ett smultronställe

Tid för bär och frukt – så får dina krukor smak

NYHETER

Nu kan även du som inte har en egen trädgård få nära till sommarens bär.

En balkong och lite omsorg är allt som behövs.

Planera redan i år för en annorlunda och smakfull balkong till nästa säsong.

Foto: PER BJÖRN
Så här vackert kan det bli med en nyplanterad fruktträdgård i miniformat på balkongen. Vid den här tiden på säsongen kan den skördas.

Nu bär sommaren frukt – även på en armslängds avstånd från frukostfilen.

Såväl mormorshallon som lingon, blåbär och förälskad kiwi går nämligen alldeles utmärkt att ha i krukor. Flera olika sorter eller bara några få, valet är ditt.

Lite extra omsorg, lagom mycket sol och framför allt ordentligt med gödning krävs dock för att resultatet ska bli lyckat.

Rejäla krukor är också mycket viktigt. Plantorna vill ha stor jordvolym att stoppa fötterna i, då mår de som allra bäst.

Var generös med gödning

Ju mer jord växterna får när du planterar dem, desto kraftigare och bättre skörd kan du vänta dig till sensommaren och hösten.

– Vilken jord man väljer är beroende av hur mycket gödning du tillför under växtperioden. Långtidsverkande gödning från start är proffsigt, men man får inte glömma att stödgödsla med jämna mellanrum, säger Roger Andersson hos Econova Garden och fortsätter:

– Undersökningar visar att rekommendationerna på förpackningarna är alldeles för snålt tilltagna. Troligen för att inte riskera att gödningen blir för kraftig när plantan är nyplanterad.

Så gödsla ordentligt när du satsar på ätliga växter nästa säsong.

Då får du skörda

Chatarina Sayah ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM