Lust och fägring utan krav

Bella Linde hjälper dig att skapa en lättskött täppa

NYHETER

En trädgård behöver inte trimmas minutiöst för att vara vacker.

– Också tufsigheten har sin charm, säger Bella Linde från ”Sommartorpet”, som ger sina bästa tips om hur man skapar en lättskött trädgård.

Foto: Åsa Adolfsson
Bella Linde från tv:s ”Sommartorpet” har precis kommit ut med en trädgårdsbok.

– Trädgården är till för att koppla av och njuta i. Men för mig har den alltid inneburit en massa tvång: jag måste klippa gräset, måste kratta löven, måste klippa häcken osv, säger Bella Linde, som nyss utkommit med boken Zetas trädgård (Prisma) tillsammans med trädgårdsmästaren Victoria Skoglund och fotografen Lena Granefelt.

Förtrollande skönhet

Zetas trädgård är en omtalad handelsträdgård i Huddinge söder om Stockholm.

– Hos dem har jag lärt mig ett mer tillåtande och prestigelöst förhållningssätt till trädgården. Zetas är beviset på att en trädgård inte måste trimmas minutiöst för att vara vacker. Deras har en förtrollande skönhet men är inte tillrättalagd.

– Vissna ormbunksblad som solen lyser genom kan vara andlöst vackra, precis som fallna, rosiga äppelblad. Det är också så att för mycket trädgårdsskötsel kan vara dåligt för det som ska växa. Krattar du bort vartenda löv så krattar du bort all möjlighet för jorden att få ny näring. Låter du istället några löv ligga kvar omvandlas de till ny fräsch jord.

Älskar att dra grässtrån

– När jag insåg att jag emellanåt kan släppa taget och bara njuta av att naturen har sin gång, så blev trädgårdsarbetet mycket mer lustfyllt. Nu älskar jag att sitta och dra grässtrån ur grusgången (bästa meditationen) och vänta på att mina lökar ska komma upp ur jorden. Jag kan strunta i att klippa gräsmattan en månad, eller fullständigt ge fasen i min trädgård en hel säsong. Det värsta som kan hända är att gräset frodas lite väl mycket.

Semesterrabatten

Den här kompositionen klarar sig väl i torra, soliga lägen.

Med lite gammaldags växter gör den sig bra med äldre hus som fond.

Den passar särskilt bra till hus med vita knutar.

Foto: LENA GRANEFELT
Den vita, vackra rabatten blir en fin kontrast mot den gamla husväggen.

Torktåliga krukan

Foto: LENA GRANEFELT
Gräs och sjösten i betongkruka.

Mobila rabatten

Foto: LENA GRANEFELT
Pampigt vid entrén.

Linda Newnham

ARTIKELN HANDLAR OM