Sätt våren i en kruka

1 av 4
tål kyla Blå penséer och tusenskönor i rött och rosa i krukor. En plantering som kan tåla sju minusgrader. Foto (samtliga bilder): Mona Holmberg
NYHETER

Det kliar i trädgårdsfingrarna.

Men det gäller att börja lugnt. Med en kruka, en urna eller en balkonglåda.

Tjälen ligger kvar under två tredjedelar av landet. Där går inte spaden ner i marken. Men balkonglådan i vänligt läge eller urnan på vindskyddad plats kan sättas ut i södra delarna av landet. Det finns blommor som tål en och annan köldknäpp.

- Penséer är frosttåliga och klarar ner till minus sju grader. De sorter som finns i affärerna nu klarar sig. Det finns många färger att välja på, säger Mona Holmberg, 48, trädgårdsdesigner i Fjärås utanför Göteborg.

Klarar minusgrader

bellis, tusensköna, i rött, rosa och vitt, dubbla eller enkla, klarar också flera minusgrader.

- Myosotis eller förgätmigej i rosa, vitt eller blått är också en tålig blomma. Kombineras gärna med gyllenlack. Den har gula eller orangeaktiga blommor.

Affärernas utbud är inte stort just nu. Men räddningen kan vara att sätta ut krukor med krokus, påskliljor och andra vårblommor i balkonglådan eller urnan.

Håll huvudet kallt

- När de sedan dör kan man byta ut dem. Man kan dekorera med en vacker sten eller grenar. Eller kanske murgröna eller gräs, säger Mona Holmberg.

Sedan gäller det att hålla huvudet kallt när man grips av vårförälskelse hos handlare.

- Köp växter som förvaras svalt. Står de varmt kan de drabbas av köldchock när de kommer ut.

Tänk på det här

Anita Hansson