15 tips för dig som blivit med tomt

NYHETER
Foto: GETTY IMAGES
Beskär häcken innan saven stiger.

Beskär buskar och träd

1 Säg beskärning och många av oss ovana får något vilt i blicken. Men att beskära fruktträd är något som hör våren till, helst ska man göra det redan under vårvintern. Man beskär träden för att de ska ge mer och större frukt och för att trädet inte ska drabbas av till exempel svamp. Men Mats Ahlberg rekommenderar att man tar professionell hjälp för trädbeskärning om man är ovan.

2 Häckar kan man däremot beskära själv, förenklat gäller då att forma häcken som man vill ha den. Precis som med fruktträd ska man beskära häcken före savstigningen, det vill säga innan knopparna börjar svälla. Klipper man i ett träd eller i en häck och det börjar rinna sav måste man sluta.

3 Om man missar detta tillfälle till beskärning under våren kan man fortsätta klippa häcken på sommaren när det kommit många skott och den börjar se lummig ut, tipsar Mats Ahlberg.

4 Bärbuskar som svarta och röda vinbär, krusbär och hallon beskär man däremot på hösten. Mer om hur man gör detta kan man läsa sig till i en trädgårdsbok, många av dem har tydliga bilder som illustrerar hur det går till.

Lättskött i rabatten

5 Vilka blommor man har i rabatten handlar förstås om tycke och smak, men Mats Ahlberg har några tips på lättskötta och vackra blommor som tar sig snabbt:

ringblommor, solrosor, krasse och violer. Ringblommor blommar under flera månader, särskilt om du plockar bort de blommor som vissnat. Olika sorters krasse är också väldigt tacksamt med mycket blommor.

6 I växtriket skiljer man på perenner, sådana växter som är fleråriga, och ettåriga växter, så kallade annueller. Perenner ska klippas ned under våren. En del vill göra detta redan på senhösten, men perennerna mår bättre av att få stå med sina torra blomställningar under höst och vinter, säger Mats Ahlberg.

7 Om man inte vet om en växt är en vissen ettårig eller en perenn som kommer att ta sig, låter man den vara tills man ser om det kommer grönt – då sparar man det gröna och tar bort det vissna.

8 Viktigt att komma ihåg när det gäller rabatterna är att ta bort ogräs så tidigt som möjligt.

9 När man rensar ska man också luckra i jorden, om man inte gör det torkar jorden ut fortare. Däremot gör det inget om jorden är lite torr på ovansidan så länge det finns fukt kvar inuti jorden.

10 Ibland kan man ju behöva vattna, men Mats Ahlbergs allmänna råd är att inte börja vattna för tidigt – men att om man väl vattnar ska man vattna rikligt. Man ska inte skämma bort växterna med en massa vatten, istället ska de få rota sig ordentligt. Tänk gärna på att vattna med ljummet vatten, en växt känner det precis som du gör när du får en iskall dusch.

Så får du traktens bästa gräsmatta

11 Räfsa gräsmattan tidigt på våren. Strö över lite tunt med trädgårdskalk, gärna före det första vårregnet.

12 Klipp med en cylinderklippare. Så sköts de fina engelska gräsmattorna, berättar Mats Ahlberg. De flesta villaägare för en hård kamp för att få en mossfri gräsmatta. Mossan tycker inte om kalk, vilket däremot gräset gör.

13 Gödsla sparsamt. Du kan också gärna använda en så kallad vertikalskärare på våren för att lufta gräsmattan, tipsar Mats Ahlberg.

14 När det gäller hur ofta du ska klippa gräset är svaret att det bestämmer du själv. Men visst tycker gräsmattan om att bli klippt. Den blir kraftigare, vackrare och tål mer.

15 Kanske vill du förstärka delar av din gräsmatta? Då väntar du tills det blivit lite varmare, sedan krattar du lite extra på fläcken med mindre gräs, strör över ett tunt lager med jord, sår lite gräsfrö och ”dunkar” till med krattan så att fröna får fäste. Kom ihåg att vattna så att det inte torkar.

Mats Ahlbergs kom-ihåg-lista

Odla egna grönsaker

Boktips!