Bänka dig skönt för en lunch i det gröna

Här är bästa köpen till din uteplats i solen

NYHETER

Bänken är årets hetaste utemöbel – och second hand i trädgården blir trend i sommar.

Aftonbladet Söndags Lillemor Dahl har valt bästa köpen för din sittplats i solen i år.

Möblemanget ”Orust” är oljebetsat, som vore det mahogny. Soffa 1 295 kronor, bord 1 795 kronor, karmstol 895 kronor och klappstol 449 kronor, Ikea.

I Sverige har vi en gammal förkärlek för tunga, stora utemöbler i furu och dyr jarrah.

Den typen av trädgårdsgrupper finns det lika många av i år, men vid sidan av dem kommer nu lättare möblemang i plast, metall och gummi.

Möblerna funkar för det mesta lika bra inne som ute, och många bär helt enkelt ut sina innemöbler under sommaren och får extra golvyta inne i huset.

Stapelbara drömmar

Den nya drömmen är att det är lätt, stapelbart, hopfällbart och så underhållsfritt som möjligt. Allt fler möbler har sits av trä men ben av metall.

Nostalgisk nyromantik är en tydlig trend. Vi drömmer om rosor och syrener och då ska vi gärna sitta i 20-talets snirkliga metallstolar.

Också trämöblerna går tillbaka i tiden – helst ska de vara vita

eller trärena. I de mer extrema möblerna kan färgen vara svart, orange eller cerise.

Mest pengar på möbler

En annan trend är gamla utemöbler, i alla fall för en vrå av trädgården.

Här hamnar den lilla halvantika soffan, den utsirade stolen och kanske ett symaskinsunderrede med stenskiva – lite ”junkstyle” i grönskan.

Priserna på gamla trädgårdsmöbler har fördubblats i större städer de senaste åren, hela auktioner med trädgårdsinredning hålls.

I Sverige satsar vi faktiskt mer pengar på utemöbler än på växter till våra trädgårdar.

En tredje tydlig trend är att ta efter de trädgårdar vi ser på utlandsresor. Det japanska, det indonesiska, det nordafrikanska och det grekiska sättet att göra uterum kommer starkt.

Sätt en blå stol utanför husingången, som greken, eller ställ alla krukor på rad à la plantage med både frödrivna växter och växter som står inomhus under vintern.

Allt handlar om sol, ljus och njutning – så länge som möjligt.

Inköpsställen

Lillemor Dahl