”Ge dem musik och kamrater”

Lasse Anrell lär dig att lyckas med pelargonerna

NYHETER

Efter tio års odlande har Lasse Anrell blivit expert på Sveriges mest älskade krukväxt. Här är hans bästa knep.

Foto: Sven-Olof Englund
Lasse Anrell på trädgårdsmässan tillsammans med sin 160 centimeter höga pelargon.

Det dånar rockmusik ur högtalaren på Lasse Anrells inglasade balkong på Söder i Stockholm. Det är som att komma in i en lummig regnskog, fast här är det prunkande pelargoner i stora lerkrus istället för palmer. Mellan tv-uppdragen och jobbet som krönikör i Aftonbladet kan han plocka vissna pelargonblommor i timmar. Det som började med en låda röda minipelargoner för tio år sedan har utvecklat sig till ballongstora bondpelargoner och flera jättelika rosa rekordpelargoner av arten Mårbacka. Stolt som en nybliven pappa visade Lasse nyligen upp den 160 centimeter höga pelargonen på trädgårdsmässan i Älvsjö. Tanter i blått hår, kändisar och hobbyodlare stod och gapade.

Gör pelargonträd

– Det var bönderna som tog med sig pelargonroten när de flyttade in till städerna och det har blivit både en överklass- och en arbetarrot. Själv har jag en pelargonplanta efter min mamma som är död sedan några år tillbaka. Det är häftigt, säger Lasse.

Förutom rekordplantan är det en vit pelargon som upptar det mesta av hans intresse – samt att göra små träd av pelargonerna.

– Det är den senaste trenden. Det är bara att plocka bort alla bladen från stammen så att den blir vedartad.

Lasse Anrell påstår att det är en barnlek att driva upp pelargoner. Men erkänner att det har varit år då nästan alla har dött.

– Jag har satt in ett element på balkongen så att pelargonerna inte fryser ihjäl på vintern. Jag vattnar och plockar bort vissna blad varje dag. Massor med gödning i vattnet. Sedan det viktigaste av allt. Musik. Helst Leonard Cohen, det gillar dom.

Lasses 10 bästa tips

Foto: STEFAN MATTSSON
Lasse Anrell tycker bäst om de urgamla svenska arterna som bondpelargoner och Mårbacka.

Agneta Elmegård

ARTIKELN HANDLAR OM