Fyll krukor & korgar med sommar

En ny trädgård varje dag? Lösningen är lika enkel som genial: plantera ALLT i krukor. Här ger trädgårdsmästaren Hanna Åkesson på Ulriksdals slott sina bästa tips för alla dina växter i krukor.

1 av 2 | Foto: Mikael Gustavsen
”Jag tycker om att det grönskar i lådorna och väljer gärna bara två färger, som här vitt och grönt”, säger trädgårdsmästaren Hanna Åkesson och visar en plantering i en vacker pilkorg. Den är fylld av grönskande persilja (perenn), bitterrot, ljusa penséer och en enda pyttebuxbomsplanta.
NYHETER

 Jag är litet trött på de bruna kokosmattor som vi brukar ha som väggar i hängande blomkrukor, säger Hanna Åkesson.

– Klä hellre in dem med mossa.

Hanna har tre grundregler när det gäller småplanteringar:

Ju lägre plantor, desto högre ska krukan stå.

Välj mycket grönt, det förstärker alla färger i blommor. Välj bland småbuskar, barrväxter, kryddor eller gräs, men ta reda på om växten tål väta, annars måste du ha krukan under tak. Så är det med bland annat strandkitteln.

Ta inte i med för många färger, men gärna flera nyanser av en färg till det gröna.

Har man småkrukor kan det vara tre blåa krukor, en med förgätmigej, en med mörka penséer och en med blåsalvia. Olika toner av blått sätts i krukor med olika höjder. Eller ta ljusrosa penséer och blanda med timjan vars skaft och blommor också skimrar i rosalila.

– Just nu tycker jag att det finns många nya roliga krukor av både gjutjärn och betong, säger Hanna Åkesson. Egentligen kan man plantera i vad som helst, leta i skåpen och på loppisar.

– Det går också att dela på många plantor: alla lökväxter och alla sorters murgröna, till exempel. Det finns murgröna som tål vårt klimat, men den är mycket mörkt grön, så många vill ha andra sorter med flerfärgade eller vårgröna blad. Lökväxter ska helst stå litet skuggigt så håller de länge ute.

– För penséer som tål frost gäller att man måste knipsa och knipsa, för att de inte ska raka i väg för fort. De små minipenséerna håller sig i schack och gör nytta i lådan hela säsongen.

Bildextra!

Hannas 5 tips för krukträdgården

Lillemor Dahl