Premiär för Holken - dokusåpan på nätet

Kampen om Holken - en såpa som har pippi

NYHETER

Ett tufft litet par som med näbbar och klor slåss för sin familj och sitt hem.

Det är huvudpersonerna aftonbladet.se:s nya dokusåpa – Holken.

– Det här kan bli bättre än Big Brother, säger Skansens djurexpert Jonas Wahlström.

Från kl 17.00 den 21 maj går det att följa talgoxfamiljen i nya dokusåpan "Holken".

Talgoxarna är de högljudda vårsångare som tidigt kommenterar den ljusa årstidens ankomst.

I Holken ruvar de på åtta ägg. Snart kläcks de och vi kommer att kunna följa de åtta skrikande fågelungarna som blir matade av sina föräldrar.

Med webbkamerans hjälp kommer läsarna, eller snarare tittarna, att kunna följa ungarnas utveckling från fjunbollar till unga vuxna fåglar som gör de första försöken att pröva sina vingar.

- Det är trevliga små fåglar, färgglada och pipiga. Och de vanligaste på fågelborden, säger djurexperten Jonas Wahlström, 50, på Skansen.

Aftonbladets holk ligger i vackra omgivningar. Boytan är drygt en kvadratdecimeter. Av hänsyn till talgoxfamiljen tänker vi emellertid inte avslöja den exakta hemadressen till holken.

Fågelungar som kläcks

Webbkameran blev installerad innan talgoxparet flyttade in. Talgoxar gillar att bo i håliga utrymmen, därför är holken perfekt. Ljuset som silar in genom den runda entrén är det vanliga dagsljuset. Häckningen ska inte störas av någonting.

I samarbete med norska tidningen VG-nett kommer aftonbladet.se att under hela sommaren - i direktsändning med text och bild - rapportera om talgoxfamiljens liv och äventyr.

Fågelungar som kläcks och matas, fighter med fiender som flyttfåglar och rovfåglar är bara några av de dramatiska inslag i pippisåpan som blir mycket sevärd.

Den tuffa lilla fågeln finns i hela Europa, från fjäll, taigan och tundra i norr och ner till medelhavskusten.

Riskerar bli utkörda

Tuff och ettrig är den när den försvarar sitt bo mot inkräktare, ofta flyttfåglar. En som gärna försöker tränga sig på och erövra holken är den svartvita flugsnapparen.

Flugsnapparen, som är insektsätare kommer inte hit förrän insekterna serveras. Då behöver den ett bo och angriper gärna talgoxens hem.

Talgoxen är stannfågel, den finns kvar här hela vintern och har rett sitt bo tidigt.

Och den brukar vinna striden mot flugsnapparen.

- Så det här kan nog bli bättre än Big Brother. Det kan bli ett djäkla liv, säger Jonas Wahlström.

Kampen om holken kan börja. Välkommen till den första såpan som har pippi!

Simone Söderhjelm, Fotnot: En beklaglig sammanblandning gjorde att vår huvudperson talgoxen kallades blåmes tidigare idag. Vi ber läsarna och talgoxfamiljen om ursäkt.

ARTIKELN HANDLAR OM