Så vill vi ha vår trädgård

Swimmingpool och trädgårdsmästare mest eftertraktade

Grafik: THOMAS ÖHRLING/INFO AB
NYHETER

Kvinnor drömmer om trädgårdsmästare, männen nöjer sig med en egen swimmingpool. Åsikterna om hur den perfekta trädgården ska se ut är många och mitt i skottlinjen står den alltid lika omtvistade trädgårdstomten.

Ömsom hyllad ömsom förnedrad – trädgårdstomten delar Sverige i två läger. Norrlänningarna sluter honom i sin famn medan skåningar och stockholmare anser att han är ett tecken på ytterst dålig smak, enligt en undersökning som tidningen Vi i Villa gjort.

Trädgården är helig för svenska folket och på sommaren spirar de gröna fingrarna. Vi lägger allt mer tid på att pyssla med plantor och beskära fruktträd. Hela var fjärde kvinna och drygt var tionde man tycker att trädgårdssysslor är det absolut roligaste att ägna sin fritid åt och sätter dem till och med före umgänget med den egna familjen.

- Att plantera blommor, gräva rabatter och sköta gräsmattan har blivit en livsstil, säger Björn Vingård som är chefredaktör på Vi i Villa.

Roligt att plantera

Trots det skulle kvinnor allra helst vilja få professionell hjälp av en trädgårdsmästare om de fick önska sig något till sin trädgård. Männen prioriterar istället badmöjligheterna på tomten och en egen swimmingpool hamnar högst upp på önskelistan.

Vissa saker enas man dock om oavsett kön och bostadsort. Favoritsysslan nummer ett i trädgården är att plantera nya plantor följt av att plocka och ta hand om frukt och grönt, på botten hamnar att rensa rabatter och kratta löv.

Slutligen fortsätter rosen att hålla svenska folket i ett fast grepp. Ingen annan blomma är på långt när lika uppskattad i våra trädgårdar.

Detta är tråkigast

Grafik: THOMAS ÖHRLING/INFO AB

Åsa Asplid